Közélet

2009.10.23. 11:32

Elhunytak.hu: virtuális temető az Interneten

Ma már se a vásárláshoz, se az ismerkedéshez nem kell ledobni a házipapucsot. Mostantól már temetőbe is eljuthatunk a világhálón.

Balassa Tamás

Magyarország internetes emlékportálja – ezzel a névvel indította útjára azt elhunytak.hu weboldalt a kaposvári Copus Kft. mint tulajdonos és a Webgyártó Kft. mint fejlesztő.

Kiss Ferenc és Marx Pál, a cégek kaposvári ügyvezetői minden bizonnyal úttörők a kissé szokatlan vállalkozásban. Mint mondták, egy-egy temetkezési szolgáltató honlapján már elérhetők az üzemeltetett sírkertek fontosabb információi, de országos emlékportálról nem tudnak.

Most már ilyen is van: a koporsók, szemfedelek és virágok kiválasztásakor arról is lehet dönteni, el kívánjuk-e a helyezni szerettünk emlékoldalát – fényképét, életének fontosabb adatait – az interneten.

– A honlappal lehetőséget adunk szeretteink emlékének méltó ápolására – mondja Kiss Ferenc, a Copus ügyvezetője. – Az emlékezés és a kegyelet megadásának új, a modern kor életviteléhez alkalmazkodó formáját hoztuk létre.
A rokonok, ismerősök a világ bármely pontjáról osztozhatnak az emlékezők gyászában, kinyilváníthatják részvétüket, s felidézhetik az elhunyt emlékét. Ehhez fotóalbum is rendelkezésre áll, ahol a régi fényképekkel egykori osztálytársak vagy katonatársak is rátalálhatnak a keresett néhai ismerőseikre.

– A halál a mi kultúránkban tabutéma, pedig gyakran azt látjuk, hogy nem elválaszt, hanem összeköt – magyarázza Kiss Ferenc.

Elsőként a régióban működő szolgáltatókat keresték meg, és amint a regisztráció oly mértékben előrehalad, úgy kívánnak egyre nagyobb területet lefedni. Jelenleg döntően dél-dunántúli elhunytak érhetőek el. A tartalmak a név és a születési-halálozási dátumok mellett megyék és települések szerint kereshetők. Az utazást vállalni nem tudó ismerősök és rokonok egy-egy virtuális virágszálat is elhelyezhetnek az elhunytak emléklapjain, és szöveges üzenetben is osztozhatnak a gyászban. A tartalmakat a webmester moderálja, csak a jóváhagyott adalékok lesznek hozzáférhetők.Marx Pál, a Webgyártó ügyvezetője azt mondja: 25 évre vállalják az információk elérhetőségét az interneten.
– Ez komoly vállalás, és mi komolyan is vesszük – fogalmaz az ügyvezető. – Dolgozunk egy további fejlesztésen is, amivel értesítést küldhetünk az érdeklődők számára, ha egy adott településen egy adott korosztályból eltávozik valaki. Így a lakóhelyváltozással is figyelemmel kísérhetik egykori barátaik, ismerőseik sorsát.

Az internet széles nyilvánossága és a bensőséges emlékezés nem ellentmondás, vallják a fejlesztők. A diszkréció fontos szempont számukra, híres emberekkel például – amivel a látogatottság öncélúan növelhető lenne – nem dúsítják az oldalt.

– Nincs ellentmondás az internetet használók és a temetőbe járók eltérő csoportja között sem, hiszen a világhálón felnőtt első korosztály már a középgenerációhoz tartozik: így rohan az idő – mondja Marx Pál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!