Közélet

2009.10.20. 13:36

H1N1: Magyarországon ugyanazt az oltást kapja mindenki

A sajtó nyilvánossága előtt oltatta be magát újinfluenza ellen kedden Repa Imre professzor. A kaposvári kórház főigazgatója elképesztőnek nevezte, hogy az intézmény 1800 dolgozójából csak 300 vette föl az oltást.

Balassa Tamás

Az orvostársadalmat okolja a H1N1 vírus elleni oltási kampány elmúlt hetekben tapasztalható nehézségei miatt Repa Imre. Kaposvári sajtóbeszélgetésén a főigazgató azt mondta: felelősség terheli a lefetyelő, pletykálkodó orvosokat. Megrótta az infektológiai szakmai kollégium egyik illetékesét, aki az országos védekezőképességet romboló magánvéleményének adott hangot a minap. A főigazgató szerint a miniszter tanácsadó testületében nem lehet magánvélemény.

Repa Imre szakmai véleményét is megosztotta a sajtó képviselőivel, amikor az oltás felvételének fontossága mellett érvelt. Mint elmondta, agráregyetemi kutatási tapasztalati révén közelről látta a 4-5 évvel ezelőtti világméretű madárinfluenza-járvány tombolását. Ez a járvány periodikusan ismétlődni fog, s most ráadásul a spanyolnátháért is felelős, 30 millió ember haláláért okolható vírussal egyesült.

– Ha a sajtónyilvános oltásommal 600-700-ra emelkedik a védetté vált kórházi dolgozók száma, az nem elég, de akkor már megérte – mondta Repa Imre.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban már mintegy két hete oltják a dolgozókat. A csaknem 1800 alkalmazottnak azonban csak az egyhatoda vállalta a H1N1 elleni vakcina beadatását. A szezonális oltást 293-an kapták meg. A menedzsment nem számított ilyen mértékű távolmaradásra, legalább 50-60 százalékra taksálták a magukért és az egészségügyi ellátásért felelősséget érzők arányát.

– Az új influenzavírus súlyos szövődmény esetén 4-5 napos lélegeztetőgépes intenzív ellátást kívánhat. A kaposvári kórház szerencsés, mert 63 lélegeztetőgépe van. De több százas igény esetén ki mondja meg, ki kerül gépre, és ki nem – fogalmazott az oltási kampány mellett kiálló Repa Imre professzor. Vele együtt az ápolási igazgató helyettese is megkapta kedden a védettséget az intézmény infektológus specialistáitól.

– És ez nem a Merkel-féle oltóanyag: mi ugyanazt a magyar vakcinát kaptuk, amit bárki más az országban – utalt a főigazgató a németországi példára, ahol a közszféra 200 ezres nagyságrendben szövődménymentes „elit anyagot” rendelet magának, és 50 milliót a „halandóknak”.

Repa Imre azt is elmondta: az oltással szembeni cirkusz nem egyedi magyar jelenség: Székely Tamás az egészségügyi miniszterek minapi luxemburgi egyeztetésén francia, belga és német kollégáitól is hasonló fogadtatásról értesült. Cirkuszban már utolértük Európát, fogalmazott a főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!