Közélet

2009.10.01. 15:58

Járvány előtt a katolikusok? Veszélyes a mise végi kézfogás

A katolikus egyház rábízza a papra, a helyi közösségre, hogy kezet fognak-e a hívek a mise végeztével, a béke jeléül - mondta Balás Béla megyéspüspök. Egyik olvasónk szerint a kézfogás influenzás időben a járvány terjedését idézi elő.

Czene Attila

Templomba járó katolikus vagyok - írta a hívő. - Nem értek egyet azzal, hogy a Miatyánk után azt mondja a pap: "Köszöntsétek egymást a béke jeléül!" Ezután következik a kézfogás, jobbra és balra forgolódik a nép, hogy minél többekkel érintkezzen. Ezt nem tartom helyesnek, mivel közeledik a hideg idő, jön az influenza járvány; lehet, hogy én is beteg vagyok, vagy akivel kezet kell fognom. Lehet, hogy a tisztiorvos is azt javasolná, hogy hagyjuk abba a kézfogást, ne terjesszük a járványt.

- Voltam én vidéken, az ottani atya szépen mondta a Miatyánk után: "Bocsássatok meg szívből egymásnak!" - tette hozzá. - Ott nem volt kézfogás. Ezt tartom helyesnek, így kellene tenni szerintem minden templomban.

Balás Béla, a kaposvári egyházmegye püspöke kérdésünkre azt válaszolta: a katolikus egyházon belül nincs szigorú rendje annak, hogy a mise végén kezet fogjanak-e a hívek, vagy sem. - Rá van bízva ez a papra, a helyi közösségre - tette hozzá. - Ha valaki járvány idején megbetegszik, az nem megy templomba, hanem otthon igyekszik meggyógyulni.

- Nem fogunk mi beavatkozni se tanáccsal, sem javaslattal - mondta Schäffer Károly regionális tisztifőorvos. - Az influenza cseppfertőzéssel terjedő betegség; úgy nyer teret, ha egymás arcába tüsszentünk, köhögünk. Kézfogással sokkal kisebb ennek valószínűsége, különösen ha felnőttekről van szó, akik nem nyalogatják a kezüket, s kezet mosnak étkezés előtt. Döntse el az egyház, hogy mit és hogyan tesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!