Közélet

2009.10.13. 07:42

Jó helyre kerül az adomány

Az idén tizenötmillió kilónyi élelmiszert oszthatnak szét a vidékfejlesztési hivatal segítségével a hátrányos helyzetűeknek.

Harsányi Miklós

Az Európai Unió élelmiszersegély-programja hazánk legnagyobb segélyezési akciója a világháború óta. Tömeges ételosztást készítenek elő Somogyban, várhatóan a napokban indul a program. A többkilós csomag hetekig ad biztonságot a rászorulóknak. Idén csaknem 15 millió kilónyi élelmiszert oszthatnak szét az országban. A címzettek a létminimum környékén élők, a hátrányos helyzetű gyerekek és a kisnyugdíjasok.

Baranyai Sándortól, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségének vezetőjétől tudjuk: rövidesen újabb segélyakciókat tartanak. Várhatóan október második felében több somogyi kistelepülést keresnek fel az akcióban részt vevő szervezetek.

– Egy-egy osztáskor viszonylag széles kör kap segítséget – utalt korábbi tapasztalataira Sztányi Tibor kaposfői polgármester. – Kiváló elgondolásról van szó. Mindenki abban reménykedik, hogy részesül az adományból. Mi 2006 óta minden évben osztunk ételt, az utóbbi időben a baptista szeretetszolgálattal állunk kapcsolatban. A nehéz anyagi körülmények között élők legutóbb júliusban majdnem 3500 kiló élelmet vittek el a polgármesteri hivatalból. Tejet, lisztet és tésztát kaptak.

Jó helyre került az ajándék – ebben biztos a polgármester. Sztányi Tibor arra is le merné tenni a nagyesküt, hogy a faluban és a környező településeken többtucatnyi olyan szegény család élhet, amely esetleg nem jelentkezett a programba: tartás van bennük, nem kopogtatnak a hivatal ajtaján, mégis támogatásra szorulnak. A saját erejükből próbálnak kikecmeregni szomorú helyzetükből. Jó lenne, ha rajtuk is segíthetnének.Az EU élelmiszersegély programjának végrehajtásában alvállalkozóként kistérségi társulások is részt vehetnek, mondta Dobrovóczky-Varga Tímea, az MVH koordinációs szakreferense. Közvetlenül bekapcsolódhatnak az ételosztásba. A szervezet öt segélyszervezettel áll kapcsolatban. – Véletlenszerű kiválasztással nézzük meg, hogy mi lett az ingyenétel sorsa – tudtuk meg Baranyai Sándortól. Így egy zacskó tészta sem tűnhet el, s nem landolhat a kereskedelmi láncokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!