Közélet

2009.10.11. 16:47

Kissé csípős, de az ajkakat csókra húzza a Krúdy kedvence

Míg mi magyarok a tojás elkészítésének 10-15 módját ismerjük, addig például a franciák százféleképpen is el tudják készíteni az élet szimbólumát. Benke László mesterszakács a hétvégi siófoki tojásfesztiválon azt mondta: nem igazán ismerjük a tojás kultúráját, nem tudjuk élvezni ízét és zamatát.

Kolumbán Tünde

A tojás világhetének záró rendezvényeként immár hetedszerre megrendezett tojásfesztiválon vasárnap Krúdy Gyula kedvenc tojásos étkét ízlelhették meg az éhesszájú vendégek. A pörkölt alapon elkészített gigantikus méretű fogást mesterszakács gárda főzte a fesztiválozóknak, akik hatezer főtt tyúktojásból, kétezer főtt fürjtojásból készítették a lakomát mangalica zsírral, és másfél mázsa tarhonyával. A kissé csípős, Benke László megfogalmazása szerint a szájakat csókra húzó tojásétel a hozzávalók súlyát összeadva nagyjából egy tonnányi mennyiségben készült el.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagy rotyogtatók a nagy rotyogónál
[/caption]

A tojásfesztivál az elmúlt években mit sem veszített népszerűségéből: az országosan is ismertté vált rendezvény idén is tízezreket vonzott a Balaton fővárosába. – Tavaly készítettünk egy hatástanulmányt, akkor százezres látogatottsága volt a fesztiválnak. A vendégek 35 százaléka volt siófoki, 15 százalékuk a 30-40 kilométeres vonzáskörzetből érkezett, 20 százalék Budapestről, 1 százalék volt külföldi, majd 30 százalékuk pedig az ország egész területéről – mondta Kovács József, a fesztivál egyik ötletgazdája, szervezője.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Krúdy kedvenc tojásétke 8000 tojás és másfél mázsa tarhonya felhasználásával készült
[/caption]

A három napos rendezvényen számos népi iparművész kínálta míves portékáját, de kézművesek egész sora is kitelepült Siófokra. A fesztivál mindemellett a kulináris élvezetekről, valamint az egészséges táplálkozásról is szólt, hiszen az árusoknál a házi készítésű sajtot, lekvárt, mézet és szörpöt, valamint szürkemarhából, bölényből, mangalicából készült finomságokat lehetett kóstolni.Jól járt, aki a rendezvényen vásárolt tojást, hiszen 30 forint helyett 26-ért árulták az alapvető élelmiszert. A tojásnak egyébként elkel a reklám, hiszen ahogy azt Földi Pétertől, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárától megtudtuk: 6-8 év alatt 300-ról 270-re esett vissza a fejenkénti éves fogyasztás. Mint kiderült: fel kell készülnünk arra, hogy a termelési költségeket növelő uniós előírások miatt a tojás ára akár 40 forintra is emelkedhet. Ennek ellenére még mindig a tojás lehet a legolcsóbb és legtáplálóbb reggelire való.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!