Közélet

2009.10.01. 19:26

Mennyit ér a fizetése? Vásárlóerő-rangsorban a települések

A Dél-Somogyban élők alig felét költhetik a magyar átlagnak, a Balaton parton viszont jóval felette. Somogy a megyék rangsorában hátulról a harmadik.

Vas András

Nincs somogyi az általános vásárlóerő index alapján – az ezer lakosnál nagyobb településekből – összeállított lista utolsói között: a Gfk Hungária idei felmérése alapján a baranyai Alsószentmárton mellett két borsodi, Szendrőlád és Vilmány, valamint két szolnoki, Tiszabura és Tiszabő lakói küzdenek a legnagyobb nehézségekkel. Utóbbi településen az egy főre jutó általános vásárlóerő mindössze 42,6 százaléka az országos átlagnak, és kevesebb mint harmada a legtehetősebbnek számító Budaörsének. A főváros melletti város 135,7 százalékkal áll az élen, megelőzve az észak-balatoni Csopakot, és szomszédját, Törökbálintot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyiak a rangsorban
[/caption]

A somogyi éllovasok mind a Balaton partján találhatók, a rangsort Balatonföldvár vezeti, megelőzve Siófokot és Zamárdit. A megyei lista sereghajtói pedig mind Dél-Somogyban keresendőek, Görgeteg, Inke és Csököly zárja a sort – az ezer lakosnál nagyobb települések – különösen utóbbi, az epertermelésről elhíresült község utolsó helye meglepő.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy főre jutó kiskereskedelmi vásárlóerő megyénként
[/caption]

Az általános vásárlóerő index a lakosok és a háztartások rendelkezésére álló teljes jövedelmet vizsgálja. A GfK Hungária által először az idén vizsgált kiskereskedelmi vásárlóerő index viszont azt mutatja meg, személyenként mennyit költhetnek el a lakosok a kereskedelemben: élelmiszerek és élvezeti cikkek, ruházat, cipő, egyéb háztartási áruk, test- és egészségápolási szerek, művelődés és szórakozás és személyes kiegészítők szerepelnek a vizsgált termékek között, viszont nem veszik figyelembe a gépjárművekkel, üzemanyaggal, valamint szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadásokat. Ezen a listán Csopak áll az élen, megelőzve a Pest megyei Telkit és a borsodi Tiszaújvárost, a rangsort éppúgy Tiszabő zárja – Szendrőlád és Alsószentmárton előtt –, mint a másik felmérésben.


A megyék rangsorában – Budapestet is ide értve – mind az általános, mind pedig a kiskereskedelmi vásárlóerő rangsorban az első helyen a főváros áll, és jóval az országos átlag felett teljesít. A második helyen mindkét listában Fejér megye áll, s az országos átlag feletti mutatóval büszkélkedhet Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest. A sereghajtó mindkét esetben Szabolcs-Szatmár-Bereg, míg az utolsó előtti pozíció Békésnek jutott a listákon. Somogy a kiskereskedelmi rangsorban hátulról a harmadik, csaknem tíz százalékkal elmaradva az országos átlagtól és harminccal Budapesttől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!