Közélet

2009.10.02. 19:06

Mérlegvonás a vidékfejlesztésben

Németországnak ugyan kilenc szomszédja van, de tizedikként ott őrzi szívében Magyarországot, és a magyarokat, akik lehetővé tették a német újraegyesítést, és utat nyitottak az európai országok közeledése felé. Ezt Dorothee Janetzke-Wenzel nagykövet sajtótájékoztatón mondta pénteken, a Kaposvári Egyetemen szervezett terület- és vidékfejlesztési nemzetközi tudományos konferencia előtt.

Balassa Tamás

A szövetségi köztársaság nagykövete azért is emlékezett a vasfüggöny lebontásának 20 évvel ezelőtti történelmi eseményeire, mert az új távlatokat nyitott a területfejlesztés előtt. Dorothee Janetzke-Wenzel megköszönte hazánk német EU-elnökségnek nyújtott 2007-es támogatását, és 2011-re hasonló baráti segítséget ígért országa részéről a soros magyar elnökséghez.

A 2007-2013-as uniós költségvetési év félidejéhez közeledve érdemes áttekinteni, jó irányban és kellő ütemben haladunk-e a támogatási programjainkban. Ezt Márton György, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (DDRFÜ) ügyvezető igazgatója mondta a sajtótájékoztatón. Az ügynökség szervezésében immár a harmadik, ezúttal nemzetközivé bővült konferenciát szervezték a Kaposvári Egyetemen.Babinszky László rektor az egységes európai oktatási térségről, és a magyar-német kétoldalú oktatási kapcsolatokról beszélt, amelyet számos követlen egyetemi kötődés segít. Elmondta: az Erasmus révén a jövő héten német és holland partnerekkel találkozik, és egy Erasmus-mundus programot készítenek elő. A brüsszeli forrásokra épített rendszerben a hallgatók minden tudományágban ott mélyülhetnének el, ahol azt a legmagasabb szinten oktatják. A hallgatói mobilitás projektjét várhatóan tavasszal nyújtják be uniós elbírálásra.

A konferenciáról szólva a rektor kiemelte: minden olyan rendezvény támogatása fontos számára, amely az agrárium felemelkedésével a társadalom felemelkedésén munkálkodik.
– Az egyetemnek szakmai és kulturális kisugárzással kell lennie a régióra – mondta Babinszky László –, és miután a vidékfejlesztés nem képzelhető el tudományos háttér nélkül, örömmel vagyunk házigazdái a nemzetközi tanácskozásnak.
A konferencia első napján német, olasz, horvát, szerb és hazai előadók, a nemzetközi tudományos élet reprezentánsai adtak képet az uniós vidékfejlesztési források felhasználásáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!