Közélet

2009.10.01. 10:39

Napfivér és szélnővér sem küld villanyszámlát

Magyarország nem jeleskedik sem a nap-, sem a szélenergia hasznosításában, mondta szerdán Adam Georg Balogh, a Darmstadti Műszaki Egyetem fizikusa annak a siófoki irodának a megnyitóján, ahol a megújuló energiaforrások hasznosításában, az új technológiák megismertetésében nyújtanak mostantól segítséget az építkezőknek, lakásfelújítóknak.

Kolumbán Tünde

A Nap-Szél Központ létrehozása egyelőre országosan egyedülálló kezdeményezés. Az irodában a lakosság és a vállalkozók is ingyenesen kaphatnak közvetlen tanácsokat abban, hogy a nap, szél vagy éppen a föld mélyéről nyert geotermikus energiák felhasználásával hosszú távon hogyan spórolhatnak, miként válhatnak környezettudatosabbakká.
A föld fosszilis energiaforrásai kimerülőben vannak, a meglévő készletek 50 évre elegendőek. A németországi egyetem professzora tegnap azt mondta: el fogunk jutni oda, hogy a kőolaj megfizethetetlen lesz, nem tudunk majd tankolni és fűteni. Alternatívák ugyan léteznek, de a széntüzelésű erőművek építése a környezetszennyezés miatt aggályos, teljes biztonsággal működő atomerőmű nem létezik, a vízi erőművek pedig nemcsak a tájat változtatják meg, de a környék vízháztartását is. – Két olyan energiaforrás létezik, amely emberi beavatkozás nélkül is adott, ráadásul sem a Nap, sem a szél nem fog villanyszámlát küldeni – fogalmazott Adam Georg Balogh.
A megye adottságait figyelembe véve Somogyban is e két energiát érdemes hasznosítani.

Az Európai Unió tagállamai azt vállalták, hogy 2020-ig húsz százalékra növelik a megújuló energiák felhasználásának arányát. Ehhez képest 2008-as adatok szerint Magyarország évi energiafelhasználásában a meg-újuló energia aránya mindössze 4,7 százalékot tett ki.

Van még hova fejlődni a hazai fejlesztésekben, de ehhez az energetikai szakemberek szerint szemléletváltásra van szükség, hiszen ahogy Fegyverneky Sándor, országos főépítész fogalmazott: egyelőre természetes, hogy szellőztetés helyett sok helyen bekapcsolják a légkondicionálót. A főépítész azt mondja: idehaza leginkább a meleg víz előállítására használt napkollektorok terjedtek el eddig. A pályázati lehetőségeket, amelyek harmincöt százalékos állami támogatást biztosítanak, a lakosság kihasználja, a legutóbbi pályázati keret hetek alatt kimerült. Fegy-verneky szerint ugyanakkor az a fontosabb, hogy előbb kisebb befektetéssel: szigeteléssel vagy nyílászárócserével alacsonyabb fogyasztásúra állítsuk át az épületeket, aztán jöhet, mondjuk, a fűtésre is alkalmas napelem.Fegyverneky Sándor azt mondja: számos térkép létezik arra vonatkozóan, hogy az ország mely területén milyen megújuló energiákat érdemes hasznosítani.
– A Balaton térségében és Somogyban a napfény és szél egyensúlyban van, mindkettőt érdemes kihasználni – mondta a főépítész. Aki betér a siófoki Nap-Szél Központba, annak egyénre, pontosabban épületre szabottan állítják össze, hogy mibe érdemes fektetnie, ha takarékoskodni akar az energiaellátáson. Az iroda vezetője részletes kérdőívet tölt ki, amelyet elküldenek Darmstadtba, majd a visszakapott adatok alapján meghatározzák, hogy például mennyi napelemet érdemes felhelyezni az épület tetejére.

Az irodában az is kiderült, hogy a lakosságnak is lehet szélerőműve. Persze ne a hatalmas fehér szélmalmokra gondoljanak, hanem egy azoknál jóval kisebb szélturbinára. Egy ilyen öt megawattos berendezés akár egy egész társasház éves energiafogyasztását képes kiegyenlíteni. Pontos árat ugyan nem tudtunk meg, de az kiderült: a befektetés négy-öt év alatt megtérül.

Pályázati feltétel lehet a hasznosítás
Az iroda megnyitóján Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke azt mondta: a Balaton térségében különösen fontos lenne a megújuló energiák hasznosítása, főként, ha arra gondolunk, hogy a Balaton a törekvések szerint a világörökség részévé válik.
Ha ez így lesz, elkerülhetetlenné válik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Suchman Tamás azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a megújuló energiák használatát a jövőben feltételként szerepeltessék akár a BFT, akár a régiók pályázataiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!