Közélet

2009.10.27. 15:59

„Ócó lesz?” Kínai áruház a belvárosi luxusházban

Bank helyett kínai áruházat avatnak Kaposváron, a Kossuth téri új luxusházban. A pénzintézet ugyanis visszatáncolt az üzlettől. A kínaiak viszont kaptak az alkalmon és most a város szívében újabb helyeken létesítenek bevásárlóközpontokat. A karácsony előtti bevásárlási lázra időzítik a nyitást.

Harsányi Miklós

Szürke gránit borítású aljzat, kupolavilágítás, tágas terek – eredetileg egy világszerte ismert nemzetközi pénzintézet költözött volna a Kossuth téri társasházba. A bútorok stílusát, a falak színét is kiválasztották, a 650 négyzetméteres új fiók berendezési tervei is elkészültek. Csakhogy a válság közbeszólt. Hetekig folytak a tárgyalások, ám októberban a bank végül elállt az üzlettől.
– Az eredeti elképzeléseket módosítottuk – ismerte el kedden Karalyos József, az épület beruházását irányító Főtér Kft. ügyvezető igazgatója. – A legnagyobb területű üzlethelyiségben nem bank, hanem egy kínai üzlet telepedik le.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hely lesz bőven az új kínai boltban...
[/caption]

Így a betérők izompólók, olcsó szandálok, cipők, pulóverek, nadrágok és játékok között válogathatnak. Karalyos amondó: pillanatnyilag alighanem ez a legjobb választás. A kínai kereskedővel rövid lejáratú szerződést kötnek. Annyi bizonyos: az árus legalább három évig értékesítheti a portékáját a luxusáruházban. Az ügyvezető igazgató a bérleti díjjal kapcsolatos kérdésünket üzleti titokra hivatkozva hárította. Annyit azért megjegyzett: a kereskedő nagyjából a banktól kért összeg felét fizeti majd. Ezt a helyzetet el kell fogadni, mondta, a társasház építésének kezdetén senki nem számított ilyen állapotokra.

A boltot üzemeltető kínai üzletasszony bizakodó. Tetemes mennyiségű és értékű árut rendelt meg, az üzlet 8-10 eladónak ad munkát. Nem titkolta: ölükbe pottyant a lehetőség, amit kihasználnak. Mindig is olyan helyre vágytak, ami jól megközelíthető, ugyanakkor számukra megfizethető a bérleti díj.
– November 10. körül tervezzük a nyitást, akciót hirdetünk – árulta el a kínai hölgy. – Ez még csak az első lépés; a Fő utcában is berendezünk egy új üzletet.

Találgatások folytak arról, hogy mi kap helyet az egykori ruhagyárban. A városban azt beszélték: egy fővárosi cég autószalont nyit. A papírral borított ajtóra ragasztott felirat azonban egyértelmű: a hevenyészett írás szerint ruházati dolgozót keresnek felvételre.
– Egy 300 négyzetméteres üzletet vesznek bérbe a kínaiak – magyarázta a K+K Kft. munkatársa. Ott is a karácsonyi bevásárlásra készülnek, így napokon belül nyitnak. A belső csarnok igen látványos átalakuláson ment keresztül: az építő brigád bontott, burkolt és festett. A lepusztult épületnek már boltszerű formája van.

Persze könnyen előfordulhat, hogy ezzel még nem ér véget a kínai terjeszkedés. A volt ruhagyári központ másik oldalán több száz négyzetméternyi terület áll szabadon. Nem kizárt, hogy arra is távol-keleti kereskedők vetnek szemet.


Spanyolok is lakást vesznek

Étterem, kínai bevásárló központ és egy ékszer bolt nyílik a Kossuth téri társasházban. A negyedik hely még kiadó.
– Egy igen nívós divatüzletház akar beköltözni, ám még nem állapodtunk meg – közölte Karalyos József. Még javában folyik az alkudozás. A lakásértékesítés sem zárult le; a 28 otthonból eddig tíz talált vevőre. Spanyol, svájci és német családok is vásárolnak egy-egy lakást a házban, ahol négyzetméterenként átlag 360 ezer forintot kér az eladó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!