Közélet

2009.10.22. 08:08

Önállósodna a Balaton

A három tóparti megye – Somogy, Veszprém és Zala – alkothatná a Balaton régiót.

Kolumbán Tünde

Még idén tárgyalásra hívja a Balatont határoló három megye politikai vezetőit és közéleti szereplőit Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, hogy beszéljenek arról a javaslatról, amely szerint Somogy, Veszprém és Zala megyéből jöhetne létre az új, önálló Balaton régió.

Suchman Tamás elmondta: a Váti Kht. már elkészített egy ezzel kapcsolatos tanulmányt.  – Ha a három megye vezetése a beszélgetés alkalmával azt mondja, hogy van értelme az önállósodáson gondolkodni, akkor lesz érdemes egy legalább 8-10 hónapig tartó szakmai előkészítésbe fogni – mondta Suchman Tamás.

Az önálló Balaton régió kérdése az ezredforduló óta újra és újra napirendre kerül. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzete, amely közigazgatásilag a dél-, a közép-, illetve a nyugat-dunántúli régió része, jó ideje küzd azért, hogy a turizmus miatt gazdaságilag egységes térség ne három különböző régióhoz tartozzon. Az üdülőkörzet lakossága azonban kevesebb, mint az önálló régióvá váláshoz szükséges 800 ezer főt előíró uniós elvárás, ezért lenne szükség arra, hogy ne csak a Balaton-parti területek, hanem a három teljes megye olvadjon bele a régióba.

Suchman Tamás megjegyezte: eddig nem volt példa arra, hogy bármelyik régióban diszkriminálták volna a Balatonnal határos megyéket, ugyanakkor megfigyelhető, hogy mindhárom régióban éppen a Balatonhoz közeli megyék a legkevésbé fejlettek.

Suchman Tamás hangsúlyozta: nem politikai, hanem szakmai javaslatot karolt fel, éppen ezért politikai konfliktust sem okozhat. – A megyerendszer ezeréves, a regionalizmusnak pedig nem régóta vagyunk kipróbálói, mondhatjuk azt is, hogy ez eddig próbaüzem volt, és nincs kőbe vésve, hogy a régióknak ebben a formában kell a jövőben együttműködniük – így Suchman Tamás. – Ha az érintettek elfogadják a tervet, akkor reálisan 2014-ben, az új uniós pénzügyi-fejlesztési szakasz életbelépésekor lehet lehetőség a régiós határok átrendezésére.

Az önálló Balaton régió kapcsán Gruber Attila fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: alapvetés, hogy át kell tekinteni az egész közigazgatási rendszert.Gruber Attila ugyanakkor úgy véli: a problémát az élet már régen megoldotta, hiszen például a nyári közbiztonságot a három tóparti megye rendőrkapitányságai évek óta közösen koordinálják, de az egységes gondolkodásra jó példa a Balatoni Szövetség is, amely egyedülálló érdekképviselete a három megyéhez tartozó tóparti településeknek.

Gruber Attila szerint a Balaton régió megteremtése mintaértékű kísérlet is lehetne Magyarországon. – Kísérleti terep, egyfajta laboratórium lehetne a Balaton e tekintetben. Nézzük meg, hogy egy ilyen különleges régió, amely az ország szellemileg legérettebb térségének is nevezhető, mit tud alakítani – mondta Gruber Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!