Közélet

2009.10.19. 17:01

Reformálják az oktatást

Új módszerek, témahét, korszerű oktatási segédanyagok – főként az alsó tagozatosok szülei érzékelhetnek komoly változást idén a balatonlellei általános iskolában.

Füleki Tímea

Az önkormányzat 23 millió forintot nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Programban
(Támop), melyből 17 milliót a helyi iskolában költhetnek el a gyökeres újításra, azaz a kompetenciaalapú oktatás bevezetésére. A fennmaradó részből az óvodai nevelést újítják meg hasonló elvek szerint.

– A kompetenciaalapú oktatásra való áttérés lényege a módszertani megújítás – mondta Miseta Zoltán, a Balatonlellei Általános és Zeneiskola igazgatója. Vállalásuk értelmében elsőtől ötödik osztályig vezetik be a kompetenciaelvű oktatást szövegértés, matematika és idegen nyelvi területeken. A rendelkezésre álló uniós forrás döntő hányadát a részt vevő pedagógusok számára kulcsfontosságú tanfolyamokra és a tanácsadói szolgáltatásra kell fordítani, de új laptopokat is beszerezhetnek. A pályázatnak köszönhetően korszerű oktatási segédanyagokat is vásárolnak, melyek beszerzése a támogatás nélkül szinte elképzelhetetlen lenne.

Hosszabb szünetek

Nem az újfajta elvek jelentik az egyetlen változást a lellei iskolában. Kísérleti jelleggel a 15 perces szüneteket vezették be, s eddig bevált. Az ötlet azért született, mert az intézmény nagy területe miatt szünetekben sok időt elvesz a vonulás egyik helyről a másikra. Az újításnak köszönhetően áttekinthetőbb az órarend, mert minden tanóra egész órakor kezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!