Közélet

2009.10.31. 12:16

Rend lesz az utcákon? Gázsprézhetnek a polgárőrök

A rendőrségénél rendszeresített gázsprét használhatják rövidesen a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület (KKPE) tagjai.

Harsányi Miklós

Domán Tibor, a civil szervezet elnöke elmondta: a szabályok szerint már a polgárőrök is használhatják a gázsprét. Előtte persze továbbképzésre járnak; az oktatást a megyei polgárőszövetség tartja Siófokon. A KKPE elnöke kitért rá; Somogyban rövidesen közel 400 polgárőrnél lehet majd önvédelmi eszköz. A képzés során részletesen elsajátítják a hallgatók, hogy mikor és hogyan alkalmazhatják a sprét.
Úgy tudjuk: a megyei szövetség szaktanácsadója oktatja a hallgatókat. Ezen arról is szó esik: a lefújt személyt elsősegélynyújtásban kell részesíteni.

 – A polgárőrök csak akkor használhatják a gázsprét, ha támadás éri őket – húzta alá Domán. – Kizárólag önvédelmi célokra vehetik elő az eszközt.
Somogyban korábban már támadtak polgárőrökre. Egy Kaposvár környéki településen tavalyelőtt sodortak el egy járőröző szakembert. Balogh István, a KKPE cigány kisebbségi tagozatának vezetője szerkesztőségünket arról tájékoztatta: a 13 tagot számláló csoportjuk is bekapcsolódik a képzésbe.– Akkor vehetjük elő a gázsprét, ha netán a vásárban vagy a járőrözés során megtámadnak – magyarázta. – Ennek segítségével megvédhetjük magunkat. Egyébként a gázspré használat esetén azonnal jegyzőkönyvet kell felvenni.

Eddig egy csoport vett részt a felkészítésen, tudtuk meg Peszt Pétertől, a megyei polgárőrszövetség elnök-helyettesétől. Így pillanatnyilag ötvenhárman használhatják a gázsprét. A kaposvári csapat novemberben utazik a siófóki felkészítésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!