Közélet

2009.10.02. 09:10

Szokatlan októberi időjárás, jégeső verte el Somogyot

Jégeső hullott Toponár és Orci környékén; a kárfelmérést és a terepszemlét pénteken délelőtt kezdik a szakemberek.

Harsányi Miklós

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy tenyérnyi jég - Györgyövics Katalin, toponári olvasónk felvétele
[/caption]
A dél-dununántúli jégeső-elhárító rendszer működését szeptember 30-án állították le. Így a csütörtök esti jégesőkor már nem üzemeltek a három megyében található 141 talajgenerátor, számolt be Berezky Károly meteorológus, a Nefela munkatársa.
– Ilyenkor amúgy meglehetősen szokatlan a jégeső, talán tíz évente egyszer-kétszer fordul elő – jegyezte meg a szakember.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pillanatok alatt megteltek a virágcserepek - Györgyövics Katalin, toponári olvasónk felvétele
[/caption]

Tarr Attila, a toponári Kapostáj Mezőgazdasági Zrt. igazgatója a Sonline.hu-nak pénteken azt mondta: a környéken termesztett 200 hektár repcét és a zimányi 70 hektárnyi cukorrépát vizsgálják át a délelőtt. Mivel esővel hullott a jég, ezért feltehetően nem történt nagyobb baj. A szakember amúgy nem emlékszik arra, hogy mostanában ilyen égi áldás okozott volna problémát a kistérségben.Medveczky Sándor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal falugazdásza  arról számolt be: a jégeső 3-4 percig tartott.
– A terményben nem okozott kárt, talán a kukorica leveleit szabdalhatta meg – mondta.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szokatlan jelenség októberben a jégeső - Györgyövics Katalin, toponári olvasónk felvétele
[/caption]

Köszönjük a fotókat!

Sonline - team

 

Sonline - team Pillanatok alatt megteltek a virágcserepek - Györgyövics Katalin, toponári olvasónk felvétele Egy tenyérnyi jég - Györgyövics Katalin, toponári olvasónk felvétele Szokatlan jelenség októberben a jégeső - Györgyövics Katalin, toponári olvasónk felvétele -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!