Közélet

2009.10.12. 07:57

Tékalátogatók 1–89 évesig

Kilencvennégy településen 360 programot szervezett a Megyei és Városi Könyvtár a Nagyi könyvtári napok keretében. A legtöbb téka vasárnap is kinyitott.

Balassa Tamás, Jeki Gabriella

A megbocsátás napját is megtartották számos somogyi könyvtárban, ám a kaposváriban nem. Túl sokan bazíroztak arra, hogy nem kell időben visszavinniük a könyvet, úgyis megbocsát nekik az intézmény, és nem kell késedelmi díjat fizetniük.

Czinkné Bükkösdi Valéria osztályvezető arról számolt be: lesz olykor megbocsátós nap, de ennek időpontja bizonytalan. Nem érdemes várni tehát, vissza kell vinni határidőre a könyvet.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A legtöbb somogyi könyvtár vasárnap is nyitva tartott
[/caption]
Ha nem így lenne, a kaposvári Bartók Istvánnak nehezebb dolga lett volna: a katolikus gimnázium tanára az a rekorder ugyanis, akinek a nevéhez a legtöbb tranzakció fűződik az idén. Egészen pontosan 724. A háromhetes kölcsönzési időt egyszerre legfeljebb kilenc könyvvel és olykor a hosszabbítással is számolva ez szép eredmény. A Könyves vasárnapon a szellemét szorgosan pallérozó tanárembert is köszöntötték, s így tettek a legfiatalabb (Mikó Emma egyéves) és a legidősebb (Hetey András 89 éves) olvasóval is.

Domján Tamás szintén elismerést kapott: ő az 1. számú olvasójegy birtokosa. Több mint ötven éve könyvtártag. Még a beiratkozása előtt, 51 éve a fővárosi Múzeum körúti antikváriumban tett szert egy gyönyörű Károli-bibliára, egy betérő kezében látta meg. Kisebb vagyonra tartották, a 125 forintot végül 110-re alkudta le. A zsoltárokban gazdag, szép kiállítású művet a könyvtárat képviselő Varga Róbert igazgatónak ajándékozta. A könyvek könyve hiányozni fog neki, de, mint mondta, a könyvtárban jó helyen tudhatja. És van még Bibliája, ami személyes emlék lévén megmarad.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 1770-es Károli-bibliát ajándékozott az 1. számú olvasó
[/caption]
Sándorné Milbacher Kinga, a somogyi programok fő szervezője elmondta: fotópályázatukon Putorek Zitát és Pécsi Dávidot díjazták. Az általános iskolások Benedek Elek-totófeladványát 42 diák töltötte ki, az online net-totón 19 résztvevő volt.

A megbocsátás napját tartották vasárnap a barcsi városi könyvtárban. A hét végén ingyenes beiratkozási lehetőséggel és a tartozások feletti szemhunyással várták az információéhes környékbelieket. A Könyves vasárnapon a felnőtt- és a gyermekkönyvtár is üzemelt, s érdeklődésben nem volt hiány.Vértes Gábor igazgató elmondta: az elmúlt héten a világhálóra fordították a legnagyobb figyelmet. A Netrekész rendezvény totójának helyes kitöltői közül most kaptak a legügyesebbek jópofa ajándékokat.
A kisebbek Figura Ede hétfejű sárkányával mulattak. Az egykori óvó bácsi elmondta: a műsorban a gyerekek a cselekmény aktív szereplőivé válnak, gyarapítják irodalmi és zenei élményeiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!