Közélet

2009.10.01. 12:21

Visszaút a csontvelőrákból, a működő egészségügy nem csoda

Egyed Miklós nem csodadoktor, csak kihasználta a rendszer lehetőségeit, ezért gyógyult meg a végstádiumban haldokló beteg.

Balassa Tamás

– Egy normálisan működő egészségügyben egy ilyen beteget meg kell tudni gyógyítani. Nem csoda történt. Működik az egészségügy. – Így kommentálta Egyed Miklós, a kaposvári csodadoktorként emlegetett hematológus főorvos azokat a bulvársajtó-értesüléseket, amelyek erősen torzították és fölnagyították egyik esetének körülményeit. Ráadásul egy egészségpénztári vizsgálatra hivatkozva az olvasó azt érezhette, a főorvos egy különleges gyógymódot használt, életet mentett, és ezért az állam még nem is bünteti.

Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója – több más aktuális téma között – csütörtökön sajtóbeszélgetésen szólt az esetről. Kiemelte: szó nincs arról, hogy gyógyíthatatlan daganatos betegségekre találtak volna eddig ismeretlen gyógyírt Kaposváron.
– Vérképzőszervet érintő rosszindulatú folyamatokat tudunk megállítani, több más hazai kórház hematológiai gyakorlatával megegyezően – fogalmazott a főigazgató. – Fontos ugyanakkor, hogy félretolmácsolt hírek ne keltsenek reményt azokban, akinek a betegségére a tudomány még nem ismer gyógymódot.Mezőné Kircz Katalin 37 éves, háromgyermekes kaposvári asszonyt végstádiumban lévő csontvelőrákból gyógyította meg a kaposvári hematológiai osztály csapata. Ezt követően vált alkalmassá a transzplantációra. A felépült asszony a múlt héten egy fúvószenekari szerenáddal hálálta meg a kaposvári kórházi osztály dolgozóinak lelkiismeretességét.
– Érthető, de utólag talán kicsit túláradó is volt a betegünk öröme – fogalmazott a főorvos.
Egyed Miklós kérdésünkre elmondta: ezzel a módszerrel évente mintegy 15 betegük állapotát tudják transzplantációra alkalmassá tenni. Csak a szerdai napon két beteg vizsgálata igazolt hasonló állapotjavulást.

Az eset után országos vizsgálatot indított az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mondván, olyan készítményt használt az orvos, amelyet a hazai szabályozás miatt csak a csontvelő-transzplantáció után adhatott volna be neki. Ezt ugyanakkor már nem kaphatta volna meg az asszony, olyan rossz állapotban volt. A gyógyszertől azonban a daganatából csak néhány gramm maradt, így megkaphatta a kemoterápiával kombinált őssejt-transzplantációs kezelést a pécsi klinikán. Így az életkilátása beláthatatlan jobb, mint tíz éve, amikor legfeljebb két évvel tudták meghosszabbítani a vérképzőszervi rákos betegek életét, tette hozzá Egyed Miklós.

Repa Imre az OEP-vizsgálatról elmondta: ez a megoldás mindennapos, több helyen végzik az országban, és az új protokoll szerint erre van lehetőség. Szerint nem ártana gyakrabban forgatni az Alkotmányt és az egészségügyi törvényeket.
– Mindenkinek joga van az egészségügy mindenkori tudásának megfelelő legmagasabb szintű ellátást megkapni – zárta gondolatait a főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!