Közélet

2009.11.02. 10:27

A Csodaszarvas Népe jurtában

Tíz napra a lengyelországi Biskupinban vertek jurtát a siófoki avar harcosok, majd a Magyar Hét keretében naponta kétszer csatáztak a lengyelekkel.

Keszthelyi Zoltán

– Egy Ópusztaszerhez hasonló történelmi emlékpark található Biskupinban, ahol a Magyar Hét látogatottsága minden elképzelést felülmúlt – mondta Balogh András, a siófoki Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület vezetője. A leggyengébb napon 12 ezer, a legerősebben 25 ezer látogatót vonzott a park.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lengyelországban harcolt a Csodaszarvas népe
[/caption]
– Mi két jurtával tizedik századi életképet mutattunk be, napi kétszer pedig haditechnikai bemutatót tartottunk. Ez két csatát jelent, mintegy negyven résztvevővel. Lengyel vendéglátóink voltak az ellenfelek, egyszer ők, egyszer mi győztünk. Volt párbaj, íjászbemutató és táncház is.

A siófokiak utazását a helyi önkormányzat segítette, kint már napidíjat és teljes ellátást kaptak a fárasztó, ám rendkívül látványos bemutatókért. Nem a lengyelországi volt a siófokiak egyetlen külföldi meghívása az elmúlt időszakban. Biskupint megelőzően Svájcban, a Bóden-tó partján fekvő Unteruhldingenben jártak, ahol kilenc ország harcosai adtak egymásnak randevút.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Magyar Hét Lengyelországban
[/caption]
Dudás Róberttől, a siófoki Csodaszarvas csapat tagjától tudjuk: egy vaskori múzeum és egy cölöpökön álló halászfalu adta a nyolcadik, Élő történelem nevet kapott találkozó hátterét. Ők íjász- és fegyverbemutatót tartottak, és persze harcoltak is. A már a Magyar Televízióban is szerepelt alakulatnak tucatnyi tagja van, egy korabeli teljes nemzetség (férfi, nő, gyermek) megtalálható köztük. Hét éve vannak együtt, igaz, szervezett formában, egyesületként még csak két éve működnek.

A hét év igazolja, hogy ez nem hóbort, hanem életforma – tette hozzá Dudás Zoltán. – Komolyan vesszük, amit csinálunk, az összes felszerelésünk korhű: korabeli feljegyzések, régészeti leletek alapján készültek. A bemutatóinkon igazi a harc, a mozdulatok csak félig betanultak, a többi „belülről fakad”... Annyi a különbség, hogy a fegyvereink nincsenek megélezve, de így is előfordul apróbb sérülés. Van saját jurtánk is, amit nem könnyű felállítani, hiszen 90 négyzetméter nemez takarja.

Nem csak szeretjük, kiválóan ismerjük is a honfoglalás kori történelmet. Ez az alap, hiszen a bemutatókon számtalan kérdést kapunk, amelyeket meg kell tudni válaszolni.A fegyverek miatt fizikailag, a történelem miatt pedig szellemileg kell felkészültnek lennünk. Tagjai vagyunk a Gyepű Szövetségnek; hetvenhét kérdésre kellett válaszolnunk a „felvételi vizsgán”.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!