Közélet

2009.11.19. 07:34

Azbeszt és gumi a Balatont tápláló patak árterében

Ezer-kétezer köbméter veszélyes hulladékot, többek között azbesztet, palát, gumit raktak le éveken keresztül Balatonendréd határában, a védett Natura 2000-es területre. A szemétből a Balatonba folyó patak árterébe is került. Az ügyben a Siófoki Rendőrkapitányság környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást.

Kolumbán Tünde

Beke Ibolyától, a rendőrség sajtósától megtudtuk: a tetemes mennyiségű hulladékra egy madármegfigyelő bukkant rá, ő tett feljelentést. Mint kiderült, a veszélyes anyagokat  már négy éve folyamatosan hordták Endrédre. 
A hulladékügy egyesek szerint összefüggésbe hozható a Balatonendrédet Lullával és Tabbal összekötő, az endrédiek körében erőteljesen vitatott nyomvonalú út építésével.

Akadnak, akik úgy gondolják: a szemét nem véletlenül került éppen arra a területre, és gyanúsnak tartják azt is, hogy a hulladék éppen a leendő endréd–lullai út tervének jóváhagyása óta halmozódik. Az útszakasz nyomvonalának ellenzői szerint töltésnek használták a veszélyes hulladékot, amelyet arra a területre hordtak az elmúlt több mint négy évben, ahol majdan az út legmagasabb, tízméteres töltését kell megépíteni. Ez egyben el is takarja, a föld alá rejti majd a környezetszennyező szemetet.

A tabi út nyomvonalát vitató közösség falurombolo.hu néven internetes portált is indított, ahol a témával kapcsolatos cikkek, bejegyzések olvashatók. (Az oldalon az Endrédet és Lullát összekötő úgynevezett tabi utat konzekvensen „tibi útként” emlegetik, utalva ezzel Késmárki Tibor balatonendrédi polgármester elkötelezettségére a vitatott nyomvonal mellett.) Többek között ez a mondat is a Faluromboló egyik írásában olvasható: „Rossz nyelvek (de igen jól informáltak) szerint egy zamárdi fuvaros vállalkozó hordta ide éveken át az út mellett pártoskodó helyi polgármester engedélye alapján.

Az azbesztet, autógumit, vegyszert, betonelemeket tartalmazó töltések és kupacok összességében akár kétezer köbmétert is kitehetnek.” Az oldalon egyébként megtalálható az a nyílt levél is, amelyet a leendő út ellen tiltakozó endrédiek közössége Késmárki Tibor endrédi településvezetőnek címzett, és amelyben többek között azt írják: „A Te kötelességed lett volna megállítani a törvénytelen szennyezést, az élő környezet elleni gaztettet. Nem tetted.” A levél végén annak szerzői lemondásra szólítják fel a polgármestert.– Ennyire nem vagyok elvetemült – reagált Késmárki Tibor, aki az út ellen tiltakozók újabb hecckampányának minősítette az ellene felhozott vádakat. Állítása szerint soha nem adott engedélyt arra, hogy bárki illegális hulladéklerakóként használja a falu területét. Azt nem tagadta, hogy nyolc évvel ezelőtt építési törmeléket vitetett az ominózus terület egy ötvenméteres vizenyős útszakaszára, hogy az járható legyen, de mivel a területen azóta nem járt, arról nem volt tudomása, hogy veszélyes hulladékkal árasztották el. Az őt megszólító nyílt levélre Késmárki nem kíván reagálni. Lemondani nincs szándékában, sőt jövőre újra indul a polgármesteri tisztségért. A polgármester úgy véli: az, hogy az illegális hulladék lerakásának bűnét a nyakába akarják varrni, válaszlépés arra, hogy nemrégiben lakossági bejelentés alapján észrevételt tett az erdőgazdaságnál, hogy egy endrédi osztatlan közös tulajdonban lévő legelőről nagyobb mennyiségű fa tűnt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!