Közélet

2009.11.16. 08:12

Cigitilalom: ha rágyújtasz, rendőrt hívok!

Kaposvár után Nagyatádon is kitiltják a cigarettát az utcákról. De azt még nem tudják, hogyan tartatják be a rendeletet.

Nagy László

Már akkor is tilos lesz rágyújtani, ha iskola, kórház, játszótér közelében visz az utunk; nem csak az egészségügyi és oktatási intézményekben, a körülöttük lévő utcákon is megtiltja a dohányzást a nagyatádi képviselő-testület.

Az előzetes döntés már megszületett, a rendeletalkotásra várhatóan az e havi ülésükön kerítenek sort. A dohányzás tiltása épületen belül érthető. Hogy szabadban mi szükség van rá, arról Ormai István polgármester azt mondta: mérlegre tették a várható előnyöket és hátrányokat, s kiderült, hogy az előbbiből lényegesen több van.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposváron 2008. július elseje óta van hatályban a rendelet
[/caption]
– Egészségesebb lesz a környezet a diákok, a betegek, a dolgozók számára, egészségtudatosabb szemlélet alakul ki az emberekben, a fokozatos tiltás miatt remélhetőleg egyre kevesebben fognak dohányozni – sorolta Ormai István. – Kevesebb lesz az eldobott csikk az intézmények körül, tisztábbak lesznek a közterületek. Ezért javasoltuk, hogy az egészségügyi és az oktatási intézmények, játszóterek utcáiban alakítsunk ki dohányfüst-mentes övezeteket – hangsúlyozta Ormai István.

Szem előtt tartva a gyermekek egészségének megóvását s a lakosság dohányzási szokásait, az alábbi területeken javasolták a dohányzás megtiltását: a kórház utcájában és az egészségügyi központ előtti járdán, valamint a hozzá kapcsolódó zöld területen és a parkolóban. Az oktatási intézmények közül a Csillagszem Óvoda, a Bárdos-iskola, a szakképző intézet és a József Attila kollégium előtt vezető járdáról és az azzal érintkező zöld területről, a gimnázium előtti utcáról s tizenegy játszótér környékéről tiltják ki a füstöt.

Ugyanakkor még nem tudja senki, hogyan tartatja be az önkormányzat e rendeletét. Az utcán való dohányzást ugyanis csak tetten érve lehet bizonyítani, s a helyszíni bírsághoz vagy feljelentéshez legalább két közterület-felügyelő jelenlétére van szükség. Igazoltatáskor pedig a személyes okmányok hiánya esetén rendőri segítséget kell kérni.

Ráadásul a hatályos jogszabályok szerint épp a fiatalokat lehetetlen szankcionálni. A jelenlegi törvények szerint a 14 éven aluliakkal szemben nem lehet eljárni, a 14–18 év közöttieket is csak figyelmeztetni lehet.Kaposváron és Dombóváron már korábban bevezették a dohányzást szabályozó rendeletet. Az itt szerzett tapasztalatokat is figyelembe vették Nagyatádon. Kaposváron 2008. július elseje óta van hatályban a rendelet, azóta tíz szabálysértő ellen alkalmaztak helyszíni bírságot, többnyire csikk eldobása miatt.

Dombóváron 2008. január óta van érvényben a rendelet, de a nehéz bizonyítás miatt összesen csak egy helyszíni bírságot szabtak ki. A tapasztalat itt is az: épp az iskolásokkal szemben nincs eszköz. Bírság nélkül nehéz velük a rendeletet betartatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!