Közélet

2009.11.08. 07:36

Csodaszer a rák ellen? Milliós átverés hiszékenyeknek

Párásító, amely véglegesen megszünteti az influenzát, asztmát, allergiát. Csodaszerek, amelyek néhány nap alatt beállítják a vérnyomást, vércukorszintet. Sőt, gyógyítják a rákot. És a legszenzációsabb: a megvakult embernek visszaadják a szeme világát.

Jakab Edit

Ezek az ajánlatok különböző árubemutatókon hangzottak el. A következményük pedig nem csodálatos gyógyulás, hanem több százezer forintos fogyasztóvédelmi bírság volt.

Az ilyen és hasonló esetekben ugyanis nagyon szigorúan jár el a fogyasztóvédelmi hatóság. Akkor is vastagon fog az ellenőrök ceruzája, ha az emberek életét, testi épségét veszélyeztető termékeket találnak, vagy a fogyasztók megkárosítását tapasztalják. Egyébként sokkal kevésbé szigorúak, mint a korábbi években, tudtuk meg Halas Ernőnétől, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-dunántúli Regionális Felügyelőségének vezetőjétől. Tisztában vannak azzal, hogy a válság a vállalkozásokat is érzékenyen érintette. A korábbi szigornak köszönhetően ugyanakkor kevesebb és sokkal kevésbé súlyos jogsértést tapasztalnak.

Az adminisztratív hibákért – ha a vásárlók könyvét nem hitelesítették, nem volt kint a nyitvatartási idő, vagy nem a megfelelő mértékegységre vetítve tüntették fel az árat – már nem bírságolnak. Ezekért tavaly még akár tízezer forintos bírságot is lehetett kapni.

Farkas Nóra, a felügyelőség hatósági és jogi osztályának vezetője elmondta: az ellenőrzések során felderített – különösen a nyári vizsgálatokra volt ez igaz – leggyakrabban előforduló jogsértés, hogy a vendéglátásban kevesebbet mérnek, vagy a csomagolóanyagot is belemérik a súlyba. A legsúlyosabb ilyen eset az volt talán, amikor a próbavásárlást végző felügyelőt 866 forinttal károsította meg a kereskedő.



A műszaki cikkeknél, könnyűipari termékeknél a leggyakoribb, hogy nem tájékoztatják megfelelően a vevőket. Veszélyes termékekből is bőven találnak: játékokat, amelyeken nincs rajta a korcsoport-korlátozás, apró darabjai vannak, amelyeket a gyermek könnyen lenyelhet. De gyakran előfordul, hogy amiatt veszélyes egy termék – általában gyertya –, hogy édességet vagy valamilyen élelmiszert formáz, amelyet a gyermek „megkóstolhat”, s akár meg is betegedhet tőle.

Kiemelt figyelmet kapnak az árubemutatók, ahol csalogató reklámokkal vezetik félre a fogyasztókat. Nem létezik például, hogy néhány nap alatt meggyógyuljon a cukorbetegség, a rák vagy a vakság... n Jakab Edit

Vizsgálat ezerszám

Az első fél évben 2234 kiskereskedelmi vizsgálatot végeztek a régióban a fogyasztóvédők – ebben a nyári ellenőrzések nincsenek benne. Az esetek harmadánál találtak hibát, ami a korábbi évekhez képest nagyon jó arány. Júliusig a reklámtevékenység területén 858 ellenőrzésből 328 ügyben kellett intézkedni valamilyen jogsértés miatt. A vendéglátás területén 151 ellenőrzés során 65 intézkedést kellett tenni, de ebből csak 46 volt bírság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!