Közélet

2009.11.26. 20:56

Esély az időseknek a jobb élethez

Rangos díjat vehetett át Kaposvár polgármestere az elmúlt héten a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége rendezvényén. A Toponárért Nyugdíjas Egyesület díszoklevelet kapott ugyanott. Szita Károly úgy látja: az önkormányzat a kötelességét végzi, amikor segítő kezet nyújt az időseknek.

(X)

– Szerényen fogadta a kitüntetést...
– Nézze, valóban el kellett gondolkodnom, hogy rászolgáltam-e erre a díjra! Szerintem ugyanis csak a kötelességünket tesszük, amikor olyan ellátórendszert működtetünk Kaposváron, amely nem hagy magára egyetlen idős, kiszolgáltatott embert sem. Ez számomra és munkatársaim számára is teljesen természetes. Ha úgy tetszik, emberségünk mércéje, hogyan bánunk a város idős polgáraival.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rangos díjjal tüntették ki Szita Károlyt
[/caption]
– Közben viszont azt látjuk, hogy egyre magasabb azoknak a száma, és egyre többe kerül azoknak az ellátása, akik még nem vagy már nem dolgoznak.
– Ezt a gondolkodásmódot én elfogadhatatlannak tartom! Ne felejtsük el, hogy a ma nyugdíjasai építették fel két kezük munkájával Kaposvárt! Ők azok, akik szorgos ténykedésükkel olyan értékekkel teli örökséget hagytak ránk, amiért egyrészt hálával tartozunk, másrészt mindezt kötelességünk is felelősséggel megőrizni. Nehogy már pénzkérdést csináljunk ebből! Elvekről, eszmékről, méltóságról van szó.

Töltse le PDF formátumban a Somogyi Hírlap önkormányzati oldalát!

– Mostanában nem ez jut eszünkbe, amikor a nyugdíjas lét lebeg a szemünk előtt...
– S tegye is mindjárt hozzá: ez nem az idősek hibája! Nem ők tehetnek arról, hogy alacsony a nyugdíjuk, nem ők tehetnek arról, hogy magas a rezsijük, s többnyire arról sem, hogy súlyos összegeket kell gyógyszerre költeniük. Ők már megtették a magukét, végigdolgozták az életüket. Most rajtunk a sor, nekünk kell helytállni. Ezért továbbra is segítséget nyújtunk a közüzemi számlák kifizetéséhez, a gyógyszerek megvásárlásához. A tüdőgyulladás elleni védőoltást is ingyen kapják meg tőlünk, csakúgy, mint az autóbuszbérletet. A szociális étkeztetést is fenntartjuk, és bővítjük az egészségügyi segélyhívó rendszert is. Mi nem távolodtunk el a legfontosabb alapvetéstől. Nevezetesen attól, hogy az idősek nem terhet jelentenek a társadalom vállán. Ők a szüleink, nagyszüleink, családtagjaink. E szerint bánjunk tehát velük!



– A költségvetés megszavazása előtt néhány nappal nem lehet hallgatni arról, hogy a kormány a szociális ellátás állami támogatását is jelentősen csökkenti. Ami leginkább az időseket sújtja.
– Az a helyzet, hogy az állami vezetők sajnos nincsenek kapcsolatban a mindennapi emberekkel. Az a gyanúm, hogy egyáltalán fogalmuk sincs arról, milyen körülmények között élnek milliók ebben az országban. Ha ezt tudnák, akkor bizonyosan eszükbe sem jutna milliárdokat elvonni olyan emberektől, akik eddig is méltatlan körülmények között, a létminimum határán éltek. Mi azonban nem űzhetjük ezt a struccpolitikát. Az önkormányzatnak kötelessége segíteni, s mi ezt meg is tesszük, hogy nyugodt lelkiismerettel tekinthessünk a kaposvári idősek szemébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!