Közélet

2009.11.07. 08:01

Franciák a csapoknál: cseppenként szerzik meg a vízműveket

Újabb somogyi vízmű került külföldi tulajdonba, aminek a Pécsett történtek különös jelentőséget adnak. Az is kiderült: ahol jobb minőségű szolgáltatást akarnak, ott bizony gyakran a korábbinál többet kell fizetni.

Jeki Gabriella

Biztonságos nagy vagy olcsóbb kicsi – ebben kell dönteniük az önkormányzatoknak, amikor szolgáltatót választanak.
Megyénkben is terjeszkednek a külföldi tulajdonú szolgáltatók. A Somogyban 19 településen üzemeltető VízCoop Kft.-t a közelmúltban vásárolta fel a Veolia Víz Tanácsadó Zrt., amely mögött a francia tulajdonú Veolia, a világ legnagyobb közműszolgáltatója áll.

– A VízCoop Kft. kis cég volt, szerény jegyzett tőkével és fejlesztési lehetőséggel, ezért nem volt képes a legkorszerűbb technikának és üzemeltetési módszereknek megfelelően szolgáltatni – mondta Scheuring Krisztina kommunikációs vezető. – Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a helyi kollégák nem voltak szakmailag kompetensek, de a pénzügyi és technológiai háttérben nem lehet versenyre kelni a nagyokkal. Szándékunk a vásárlással az volt, hogy a helyi kollégák szakmai tapasztalatait kiegészítsük jelentős műszaki hátterünkkel.    – Jó minőségű ivóvizet kívánunk szolgáltatni, és ügyfélbarát kapcsolatokra törekszünk – tette hozzá a kommunikációs vezető. – A fogyasztói díjak a jelenleg meglévő koncessziós szerződésekben vállalt kereteknek megfelelően fognak alakulni. A tulajdonosváltás nem eredményez magasabb díjakat annál, mint ami indokolt lenne.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Értékes a somogyi vízközmű
[/caption]

Nincs viszont napirenden a külföldi tulajdonszerzés, és egyébként is csak igen korlátozott mértékben fordulhatna elő a megye legnagyobb szolgáltatójánál, hiszen a DRV Zrt. az Országgyűlés nyári döntése értelmében kizárólagos többségi állami tulajdonban kell, hogy maradjon. – Versenyhelyzetbe kerülünk a szolgáltatási területünk egyre nagyobb részén – mondta Jankó Gábor PR-vezető. – A kihívásoknak a szolgáltatásunk színvonalának emelésével és egyre több fogyasztóbarát lépéssel kívánunk megfelelni, ilyen például a központi hibafelvevő szolgálat kialakítása vagy az ügyintézési idők gyorsítása. A hatékonyságot növelő intézkedéseinknek köszönhető például, hogy az elmúlt évek több mint 30 százalékos energiaár-növekedését a fogyasztók csak kisebb mértékben érezték meg a díjakban.

Somogyban jelenleg nyolc víziközmű-szolgáltató van jelen, közte kisebb vállalkozások és helyi önkormányzatok is.
– Egy önkormányzatnak elsősorban azt kell eldöntenie, hogy a biztonságos nagy vagy az olcsó kicsi mellett teszi le a voksát – mondta Kozma László, Vízvár polgármestere. A településen 1996 óta vállalkozás szolgáltatja az ivóvizet. Hozzátette: az emberek ellátása a legelső szempont, s a fogyasztók elégedettek. A vízvári vízrendszer már 28 éves; magas a vastartalom, amelynek kiszűrése sokszor okoz problémát. A koncessziós szerződésből még két év van hátra, aztán az önkormányzatnak újra döntenie kell. 

Somogy megyei vízmű-szolgáltatók

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (215 település)

Vízcoop Kft. - Veolia Víz Tanácsadó Zrt. (19 település)

Somogyvíz Kft. (29 település)

Kavíz Kft. (8 település)

V+D Vízközmű Bt. (3 település)

Nagybajomi Településfejlesztési és Szolgáltató Kft. (3 település)

Dél-Zalai Vízmű (18 település)

Dombóvári Vízmű (3 település)

Vízcoop Kft. - Veolia Víz Tanácsadó Zrt. (19 település)

Somogyvíz Kft. (29 település)

Kavíz Kft. (8 település)

V+D Vízközmű Bt. (3 település)

Nagybajomi Településfejlesztési és Szolgáltató Kft. (3 település)

Dél-Zalai Vízmű (18 település)

Dombóvári Vízmű (3 település) Értékes a somogyi vízközmű -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!