Közélet

2009.11.01. 13:51

Influenza-helyzetkép: az új mellett a régi is erőre kapott

Egyelőre három somogyi patikában kapható a H1N1-vakcina. De a szakemberek már nem készítenek statisztikát a fertőzésekről, mert a szezonális influenza is egyre nagyobb számban fertőz.

Balassa Tamás

Több mint 1,4 millió vakcinát szállított ki október eleje óta a kistérségi szolgálatokhoz, az egészségügyi intézményeknek és a kritikus infrastruktúrában foglalkoztatottak számára az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye arról is tájékoztatott: az oltóorvosok több mint 800 ezer vakcinát vettek át, és mára közel félmillió ember kapta meg a védőoltást.

Schäffer Károly regionális tisztifőorvos kérdésünkre elmondta: a régióban kistérségi szinten az oltóanyagnak 40 százaléka van még az ÁNTSZ-szolgálatoknál. Somogy az első szállítmányban összesen 20,6 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát kapott; így mintegy 12 ezer somogyi kaphatott oltást eddig, bár ez a szám feltehetően kevesebb. Az oltóorvosok hetek óta végzik a védőoltások beadását, jelentéseiket hétfőre összegzik az ÁNTSZ-nél.A tisztifőorvos elmondta: ma már nem indokolt statisztikát készíteniük az újinfluenza-megbetegedésekről. Egyre nagyobb számban jelentek meg ugyanis a szezonális influenzások is. A sentinel orvosok közül legutóbb három napja Baranyából jelentettek pozitív H1N1-eredményt egy fiatal felnőtt férfitől vett mintában, betegsége enyhe lefolyású volt, kórházi kezelést nem igényelt.

A múlt hét közepétől már arra is lehetőség van, hogy a rizikócsoportokba nem tartozók is hozzáférjenek a vakcinához: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet már csaknem 200 gyógyszertárnak szállította ki az oltóanyagot. Somogyban a lista szerint egyelőre két kaposvári és egy marcali patikában kapható az Országos Gyógyszerészeti Intézet által 1930 forintban maximált árú oltóanyag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!