Közélet

2009.11.01. 16:33

Jobbra Engels, balra Latinka - a rendszerváltás túlélői

Marx, Felszabadulás, Engels és Latinka – a rendszerváltás után is fennmaradt utcanevek Somogysárdon.

Harsányi Miklós

A névváltozásokról szóló, most felröppent értesülést bőszen cáfolja a polgármester. Szerinte a híresztelés már a választási kampány része.
Keresztelőre készülnek Somogysárdon – a faluban ismét elterjedt, hogy egyes utcák hamarosan új nevet kapnak. Néhányan eleve attól tartanak, hogy mindez csak pénzkidobás lenne. A lakosság súlyos pénzekért majd új személyi igazolványt kérhet, s a hivatalokban csak hosszas ügyintézés árán írják át a hivatalos papírokat.

„Szeretném tudni, kinek az agyament ötlete húsz év múlva is ilyen felesleges, értelmetlen pénzkidobással járó utcanév-változtatást véghezvinni“ – írta lapunk SMS-rovatában egy olvasónk. „Felvilágosítanám: Engels nem hibázott – folytatta. – Az ő – minden ember egyenlőségéről szóló – tanait az ilyen kicsinyes és pénzéhes emberek ferdítették el, mint a vezető beosztásban lévő somogysárdi emberek.“
– Nincs szó önkényes változtatásról, eszünk ágában sincs a lakosság érdeke ellen bármilyen döntést meghozni – magyarázta szombaton Csikós-Nagy Márton, Somogysárd polgármestere. – Az ember gutaütést kap, hogy egyesek ilyen információkat terjesztenek. Nincs szó semmilyen névváltoztatásról!

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A polgármester nem akar utcanév-változtatást
[/caption]

Az utcanevek a legutóbbi képviselő-testületi ülés utáni kötetlen beszélgetésen kerültek szóba. Tehát nem hivatalos keretek között beszéltek erről. – Sejtem, hogy ki terjesztheti a hírt, igen könnyű azonosítani a feltételezett személyt – folytatta a polgármester. – Vajon mi szükség van az egész kalamajkára? Szerintem elindult a választási kampány.

A Marx Károly utcában nem hirdetik öles betűk a névadót. Csupán két családi házon fedeztük fel a miniatűr táblát. Az Engels utca sem hemzseg a feliratoktól. Az utca elején két faragott, sárga betűs tábla igazítja útba a látogatót. – Nem zavar, hogy a Marx utcában élek – jegyezte meg Kovács István. A hatvannégy éves nyugdíjas férfi 1990 és 1994 között volt képviselő-testületi tag. – A történelemkönyvekben úgyis tanítják az elmúlt évszázadokat, Marx Károlyról és kortársairól is szó esik. Mindenki eldönti, hogy mit gondol róluk. A rendszerváltás után nálunk amúgy csupán a Lenin utcát keresztelték át Orgonára.

Somogysárdon hét éve egyszer már foglalkoztak a témával, de akkor sem történt előrelépés. Minden maradt a régiben: Marx, Engels, Felszabadulás és Latinka nevét viselik az utcák. Csikós-Nagy Márton szerint ha a lakosság többsége netán egyszer mégis a névváltozás mellett teszi le a voksát, az önkormányzat minden segítséget biztosítani fog. A személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés például díjtalan lenne.
A polgármester amondó: nem feladata bírálni Engels vagy Marx munkásságát. (S egyébként is: Mernyén Lenin utca is van még...)
Új utcaneveket találni amúgy nem lenne nehéz. Csikós-Nagy Márton sorolta is: – Szent-Györgyi Albert, Rippl-Rónai József nevét is viselhetné egy-egy utca. De akár Puskás Öcsiét is..Az utcanévváltozások természetes velejárói, helyesebben követői a politikai fordulatoknak – tájékoztatott Nagy Zoltán kaposvári helytörténész. – Persze nem mindegy, hogy egy diktatúra akarja a maga ideológiájához igazítani még az utcanévtáblákat is, vagy a lakókörnyezethez és a város történetéhez szervesen illeszkedő nevek lesznek újra részei a mindennapjainknak.

A szakember felidézte: a helyi nemzeti bizottság már 1945 tavaszán kinyilvánította, hogy egyes kaposvári utcák vegyék fel Sztálin és Lenin nevét, a Horthy – a mai Berzsenyi – parkot pedig „kereszteljék“ át Vörös hősök terére. Ez a park aztán évtizedekig a Szabadság nevet viselte – nyilvánvalóan függetlenül attól, hogy ez a fogalom érvényesült-e a közéletben. Az 56-os forradalom idején – október utolsó napjaiban  – a kaposvári Sztálin (a korábbi Szent Imre) utca lakói kérelmezték, hogy az utca kapja vissza régi nevét. A névtáblára később Lenin neve került, s csak a rendszerváltozás után lehetett ismét Szent Imre.
– A helyi hagyományokhoz jobban illő nevek választására a hetvenes évek elejétől kezdtek odafigyelni Kaposvár vezetői – jegyezte meg Nagy Zoltán. – 1972-ben huszonhat utca nevét változtatták meg, hat névtelen utcának pedig nevet adtak. Hamarosan a görög kommunista harcosról elnevezett Beloiannisz utca keleti része is megkapta – illetve visszakapta – a jeles polgármester emlékét őrző Németh István fasor nevet.

A rendszerváltozás után 1991-ben jött az újabb nagy változtatási hullám. A Vörös Hadsereg útja megint Pécsi út lett, a Május 1. utca Fő utca, a Gorkij Béla király, a Sarohin tábornok Kócsag, a Vörös Október Szőlőhegyi utca, a Munkásőr sor pedig Nemzetőr sor.
– Ma aligha vitathatja bárki is ezt a természetes tisztulási folyamatot, mint ahogy az is természetes, tehát helyénvaló, hogy most a Zárda utcán sétálhatunk a szovjet megszállásra emlékeztető Április 4. utca helyett – közölte a helytörténész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!