Közélet

2009.11.17. 08:26

Kicsomagolják a barcsi várat

Öt év után végre kiállítható állapotba kerül a barcsi vár teljes leletanyaga.

Nagy László

Kikerül végre a dobozokból és zsákokból a barcsi vár, ahová a 2003–2004-es ásatás után becsomagolták. Az ásatás befejezése után öt évvel végre elegendő pénzhez jutottak a szakemberek, hogy elvégezzék a leletek restaurálását és a feldolgozást.

Kovács Gyöngyi, a budapesti régészeti intézet munkatársa vezette a barcsi ásatást. A szakember elmondta: célegyenesbe jutottak a munkával, s rövidesen kiállítható állapotba kerül a Barcs alól kikerült leletanyag. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően állhattak neki a barcsi leletek feldolgozásának. Tavaly kezdtek hozzá, és a fémtárgyakkal mára teljes egészében elkészültek, hasonlóan a kerámialeletekhez és a fellelt csontokhoz.

Jelenleg ötvenládányi anyag vár a sorsára a budapesti régészeti intézetben. – A barcsi vár alapterülete 0,6 hektár volt, ebből ezerhatszáz négyzetmétert sikerült feltárni – mondta Kovács Gyöngyi. – Ennél teljesebb palánkvárfeltárás egyedül Szekszárd közelében zajlott eddig az országban. A leletek alapján nyilvánvaló a vár balkáni kapcsolódása: sok a kézzel formált sütőharang, a kézi korongolt fazék és korsó, ami csakis a Balkánról kerülhetett ide.

Kovács Gyöngyi elmondta: amíg a leletek a vitrinekbe, addig a palánkvárról szerzett ismeretek kötetbe kerülnek. Kétkötetes, ezeroldalas tanulmánykötet készül az ezredforduló régészeti eredményeinek bemutatására, és ennek egyik fejezete a barcsi várról szól majd. Két éve a várkutatók országos konferencián mutatták be először az ásatás eredményeit. A salgótarjáni bemutatkozó jól sikerült, s azóta a hazai várak internetes honlapjára is felkerült Barcs egykori palánkvára.A restaurálásba a budapestiek mellett barcsi szakember is bekapcsolódott Rózsás Márton, a múzeum főmunkatársa személyében. Elmondta: a legsürgősebb feladatokkal nem vártak az állami pénzek megérkeztéig. Jó néhány tárgyat – ritka edényt, ágyúgolyót, sarkantyút, kocsilőcsöt – már az elmúlt években sikerült kiállítható állapotba hozni.

A barcsi palánkvárat 1567-ben építtette a szigetvári bég. Fontos erődítmény volt, ezért Miksa császár az 1568. évi béke egyik feltételéül szabta az új barcsi vár lerombolását. A vár sorsa 1663/64 telén pecsételődött meg; azok a törökök gyújtották föl, akiket Zrínyi Miklós kiűzött Barcsról.

Címkék#barcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!