Közélet

2009.11.04. 09:14

Tartalékos gárdát toboroz a sereg

Néhány éven belül megkezdődhet az önkéntes tartalékosok toborzása. Az elképzelések szerint tizennyolctól ötvenéves korig bárki jelentkezhet. A szolgálatért fizetést és készenléti díjat is kaphatnak.

Harsányi Miklós

Előreláthatóan országosan csaknem négyezer ember előtt nyílhat meg a lehetőség. Már tucatnyi somogyi érdeklődött a részletekről a kaposvári toborzóirodán.

– A Honvédelmi Minisztérium szakemberei már hozzáláttak annak a koncepciónak a kidolgozásához, amelyben meghatározzák, hogy mely posztokat tölthetnének be tartalékosok – közölte a szaktárca médiaosztálya. – Elsősorban olyan területekre várják majd az önkénteseket, ahol a feladatok csak időlegesen jelentkeznek, vagy pedig speciális szaktudásra van szükség.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Készenléti díjat kaphatnak majd az önkéntesek
[/caption]
Egyes katonai objektumok őrzésének ideiglenes megerősítése, csapatmozgások logisztikai támogatása, katasztrófahelyzet elhárítása vagy a nemzetközi humanitárius műveletekben való közreműködés – akár ez lehet majd az önkéntes tartalékos feladata.

Úgy tudjuk, a jelentkezéskor jó pontnak számíthat a hivatásos (teherautó-, pótkocsi-, nehézgép-kezelői) jogosítvány. Az önkénteseket műszaki alakulatoknál is elhelyezhetik, s természetesen fontos feladathoz juthatnak a szállító egységeknél is. Bármilyen parancsot végre kell hajtaniuk, egyet viszont állítólag eldönthetnek: szabadon elállhatnak a külföldi szolgálattól.

Megtudtuk: szükséghelyzetben mozgósítható csapatról van szó, amikor az általános hadkötelezettség még nem lép érvénybe. A törvénytervezet alapján 18-tól ötvenéves korig bárki jelentkezhetne tartalékosnak. A honvédség persze azzal írja alá majd a megállapodást, akinek a szaktudására szükség van.

Az önkénteseket amúgy háromévenként legfeljebb hathavi szolgálatra kötelezhetnék. Ez – hozzájárulások esetén – meghosszabbítható lenne. Természetesen ezért pénzt kapnak a jelentkezők. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az önkéntes a szolgálati idejére éppannyi fizetést kapna, mint a hasonló feladatot ellátó hivatásos vagy szerződéses katona.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden parancsot teljesíteniük kell
[/caption]
Akik hosszabb ideig vállalnák az együttműködést, azok készenléti díjként éves szinten akár háromhavi alapilletményhez juthatnának – ismertették a részleteket. A jelentkezők védelmében megfelelő garanciákat dolgoznak ki a szakemberek. Ilyen például a munkahelyek megtartása. Magyarán: olyan koncepciót kívánnak kidolgozni, amely a munkáltatóknak is elfogadhatóvá tudja tenni az önkéntes tartalékos rendszert.

Somogyban, ahol továbbra is igen kedvelt és népszerű a katonai hivatás, a tartalékosok tömeges jelentkezésével számolnak. Idén amúgy már újabb rekord született.Fehér Gábor alezredes kérdésünkre elmondta: tavaly egész évben közel 1500-an jelentkeztek az ügyfélszolgálaton, idén október végéig csaknem két és fél ezer érdeklődőnek adtak felvilágosítást. S amíg az elmúlt évben 147 somogyival kötött szerződést a Magyar Honvédség, idén – noha korlátozott számban veszik fel a jelentkezőket – már száz fő bevonult. S további harminc vár a megállapodás aláírására.

– Lövészeket, gépkocsi- és harcijármű-vezetőket várt legutóbb a honvédség – foglalta össze az elmúlt időszak eredményeit a toborzóiroda vezetője.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!