Közélet

2009.12.17. 10:10

Népszavazás akadályozhatja meg az elkerülő megépítését

A Lullát Balatonendréddel összekötő leendő út nyomvonalát ellenzők nevében Geri Zoltán azt írja a falurombolo.hu internetes oldalon: Elhárult az akadály az elől, hogy az endrédiek a szavazóhelyiségek magányában fejthessék ki álláspontjukat.

Kolumbán Tünde

A kérdés az, hogy támogassa-e Balatonendréd a falu- és természetpusztítást – olvasható a tiltakozók internetes honlapján.
Többször beszámoltunk róla: az ellenzők többek között azt sérelmezik, hogy a nyomvonal Natura 2000-es területet is érint, és úgy vélik, a rosszul megtervezett útszakasz tönkreteszi a medenceszerű völgyben fekvő Balatonendréd lakóinak életminőségét. A faluban korábban aláírást is gyűjtöttek a nyomvonal ellen, két tiltakozó pedig az ősszel bírósághoz fordult azután, hogy Balatonendréd jegyzője a Helyi Választási Iroda vezetőjeként megtagadta a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ív hitelesítésére vonatkozó kérelmüket.  A jegyző az ív hitelesítését azzal az indokkal tagadta meg, hogy a megfogalmazott népszavazási kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe. A siófoki bíróság azonban hatályon kívül helyezte az elutasító határozatot, és új eljárás lefolytatására utasította a választási iroda vezetőjét.

Míg a bírósági végzést a tiltakozók úgy értelmezik, hogy a jegyző jogsértően tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, addig Laczkó Ilona jegyző szerint a végzés nem ezt jelenti, és a határozatból az sem olvasható ki, hogy az aláírásgyűjtő ív hitelesítését el kell rendelni. A jegyzőnő nem kívánt nyilatkozni abban a kérdésben, hogy végül is lehet-e vagy sem népszavazás Balatonendréden.
A téma körül túlságosan nagy és szenzációhajhász médiacirkusz zajlik, ami az objektív tájékoztatást nélkülözi és nehezíti. Az újabb félretájékoztatások elkerülése érdekében nem kívánok nyilatkozni, folyamatban lévő – főleg választási eljárással kapcsolatos – ügyekben amúgy sem lehet és nem is tisztességes. Aki józanul tud gondolkodni, az láthatja, hogy ebben a „cirkuszban” az út kérdése egyre inkább lényegtelenné válik, s a mindenáron való kontrázás lett a fontos – reagált megkeresésünkre Balatonendréd jegyzője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!