Közélet

2010.01.23. 16:12

A megyei MDF-nek és SZDSZ-nek nem kell Gyenesei István

Egyes sajtóforrások szerint a Szabad Demokraták Szövetsége mellett a Somogyért Szövetséggel is választási szövetséget kötne a Magyar Demokrata Fórum.

Vas András

A hírek szerint a péntek esti megyei választmányi ülésen már meg is állapodtak Gyenesei Istvánnal, a Gyurcsány-kormány egykori önkormányzatokért és sportért felelős miniszterével, a jelenlegi országgyűlés egyetlen független képviselőjével, aki négy éve is az MDF támogatásával jutott be a parlamentbe. A megállapodás szerint a hat somogyi választókerületéből háromban a Somogyért jelöltjei – köztük a 6. számúban Gyenesei István – indulnának.

– Az MDF megyei választmányának ülésére a Somogyért nem volt hivatalos, azon nem vettünk részt – áll a közleményben, melyet Gyenesei István juttatott el szerkesztőségünkhöz. – A döntésről mi is a sajtóból értesültünk. A Somogyért komoly civil erő, közel az emberekhez. Ezt bizonyítja, hogy négy évvel ezelőtt országosan egyedülállóan egyéni választókerületi győzelmet arattunk, és személyemben képviselőnk jutott a parlamentbe. Politika történeti kuriózum, hogy függetlenségemet megőrizve miniszteri tisztséget is betölthettem. A Somogyért erejét mutatja, és számunkra megtiszteltetés, hogy az egyik rendszerváltó parlamenti párt támogatható értéket lát három jelöltünkben is. Az MDF-et a demokratikus politikai közép szervezett megjelenítőjének tartjuk. Józansága és szókimondása nélkülözhetetlen a parlamentben. A Somogyért, mint szervezet nem köt választási szövetséget más jelölő szervezetekkel, de a jelöltjeink második helyen elfogadhatják olyan, a politikai centrumban lévő szervezetnek a támogatását, amely számára az ország sorsa, s nem a párt pillanatnyi érdekei a fontosak. A Somogyért Szövetség legkorábban január 27-i közgyűlése, az érintett jelöltjeink kérésének figyelembe vételével egyenként fog dönteni a jelölés elfogadásáról. Ez esetben mindhárom jelöltünk a Somogyért és az MDF közös jelöltje lenne.

Gyenesei István amúgy tavaly tavasszal már egyszer közel került a Fórumhoz, mely a parlamenti frakciójának megmentése érdekében tárgyalt az exminiszterrel, aki azonban végül nem ült be az MDF-esek közé.

Információink szerint az MDF megyei választmánya pénteki ülésén óriási vita kerekedett a Somogyérttel kötendő esetleges szövetségről. A jelenlévők egyik fele – úgy tudjuk, ők voltak valamivel többen – végül is rábólintott a tervezetre, a választmány másik fele azonban nem tudja elképzelni az együttműködést.

– Ez nem a somogyi MDF, hanem az országos akarata – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő választmányi tag. – Ők akarják ránk erőszakolni a szövetséget, s állítják, enélkül nem tudnánk még a szabad demokratákkal közösen sem jelölteket állítani. Ezzel szemben minden választókörzetre van több jelölt is, kettőről tulajdonképpen már meg is állapodtunk a helyi SZDSZ-szel: a kettesben szabad demokrata, a hármasban fórumos képviselőjelölt lesz, a többiről pedig a jövő pénteki választmányi ülésen tárgyalunk.

Úgy tudjuk, a somogyi MDF – mely a pénteki választmányi ülésen Mészáros Ákost választotta elnökéül, akit azonban nem sikerült utolérnünk, ugyanis utána rögtön külföldre utazott – leginkább azért ágáll a Somogyért ellen, mert Gyenesei István nem hajlandó lemondani a névhasználatról, a hatos körzetben említés szintjén sem jelenhetne meg az MDF, míg a négyesben és az ötösben csak a somogyértes jelöltek támogatójaként.

– Bár az országos vezetés láthatóan nem ezt akarja, Somogyban bizonyosan MDF-SZDSZ együttműködés lesz – tette hozzá a választmányi tag –, ha rajtunk múlik, bizonyosan a Somogyért nélkül.

Hasonlóképpen vélekedett Pintér Lóránd, a liberálisok megyei elnöke is, aki szintén nem tud az MDF és Somogyért Szövetség közötti megállapodásról.– Az SZDSZ és az MDF országos és helyi szinte is tárgyal, ez nem titok – mondta Pintér Lóránd. – Az egyeztetéseken a Somogyért szóba sem került, belépésükkel új helyzet állna elő. Bizonyos érdekköröknek valószínűleg jó lenne, ha Gyenesei Istvánékkal meg tudnának egyezni, ám akkor az SZDSZ-szel is újra kellene tárgyalnia a Fórumnak. Bár a választmányunk ezzel nem foglalkozott, így a véleményét sem ismerhetem, de személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy együttműködjünk a Somogyérttel.

Ezek is érdekelhetik