Közélet

2010.01.25. 08:00

Befagyott a Balaton, de még életveszélyesen vékony a tó jege

A balatoni komp rendületlenül töri a jeget. Egyelőre megbirkózik a feladattal Szántód és Tihany között, de kérdés, hogy az elkövetkező éjszakákra jövendölt igen kemény fagyok után is tud-e még majd járni a Balaton két partja között. Vasárnap egyébként azt tapasztaltuk: kis túlzással sincs zsúfoltság az óránként járó kompon...

Kolumbán Tünde

A jég még a korizókat sem bírja el. Noha sokan úgy gondolnák, hogy a kemény éjszakai fagyoknak köszönhetően eljött e téli sport ideje a Balatonon, ez koránt sincs így. A tó jege nem biztonságos, sőt Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság parancsnoka a hét végén azt mondta: egyelőre életveszélyes. – Ha ilyen marad az időjárás, és nem esik rá hó, akkor is legalább egy hét kell ahhoz, hogy a jégre biztonsággal rá lehessen menni – mond-ta a kapitány.  A közvetlen parti sávban a töredezettsége miatt sem alkalmas sportolásra a Balaton jégpáncélja, amit egyébként akkor is ajánlatos próbafúrással ellenőrizni, ha már biztonságosnak hat.
A jeget takaró hóréteg sincs jótékony hatással a Balaton páncéljára, hiszen a hó nemcsak szigetelőrétegként funkcionál – ezáltal hiába van kellően hideg, nehezebben vastagszik a jég –, hanem a lékeket, repedéseket is eltakarja, így rendkívül veszélyes is.
A siófoki tűzoltók mindenesetre a nem túl jó jeget is kihasználják gyakorlatozásra: mentési feladatokat szimulálnak a jégréteg felett, valós beszakadással is.

A tűzoltók tanácsot is adnak arra az esetre, ha bajba kerülnénk a jégen. Eszerint ha recseg a jég alattunk, azonnal feküdjünk le a jégen arccal a part felé, és lassú mozdulatokkal kússzunk ki. Ha a jég előjelek nélkül szakad be alattunk, azonnal tárjuk szét a karunkat, nehogy a víz alá kerüljünk. Amennyiben társunk vagy más ember mentésére kerül sor, óvatosan, a jégen kúszva közelítsük meg. Ne kerüljünk a beszakadás közvetlen közelébe, hanem az utolsó szakaszt ággal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg több ruhát összekötve hidaljuk át, és szólítsuk fel a balesetet szenvedettet, hogy abba kapaszkodjon, és ne essen pánikba. Ha több segítőtársunk van, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. 

Ezek is érdekelhetik