Közélet

2010.01.19. 14:01

Hátrányos helyzetű diákokon segít Csányi Sándor alapítványa

Kedden mutatták be a sajtó képviselőinek a Csányi Alapítvány első saját építésű házát a nagybajomi Közösségi Házat, ahol harminc tehetséges gyereket gondoznak két mentor támogatásával.

F. Szarka Ágnes

A Csányi Alapítvány az idén lesz öt éves. Csányi  Sándor az OTP Bank elnök vezérigazgatója magánvagyonából egymilliárd forintot áldozott arra, hogy a hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekeket támogassa tíz éves koruktól az egyetem elvégzéséig. Ez a projekt a világon egyedülálló. A tehetséggondozó program 2006-ban Jász-Nagykun Szolnok megyében és a somogyi Nagybajomban indult el, majd 2007-ben Kaposváron és Pécsett hoztak létre csoportot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Otthonos légkör a nagybajomi közösségi házban
[/caption]

A nagybajomi 300 négyzetméteres,  70 millió forintból épült házat úgy alakították ki, hogy az Életút programban résztvevő gyerekek és mentoraik kellemes környezetben, otthonos körülmények között dolgozhassanak. A kis- és nagycsoportos foglalkozásokra alkalmas épületben környezettudatos megoldásokat alkalmaztak. A geotermikus fűtési és hűtési rendszer, a külső hővédő-árnyékoló szerkezet és a nagy üvegfelületek élhető, energiatakarékos helyszínt nyújtanak az ifjú lakók számára.



– A gyerekek az iskolából jönnek ide – mondta Csányi Sándor. – Szeretnénk, ha meleg, otthonos légkör venné őket körül, ne érezzék úgy, hogy egy második iskolába érkeznek. Funkcionálisan a leghasznosabb módon építettük meg a házat, ez segíti az oktatást, nevelést. A gyerekek alapkézségeit három területen fejlesztjük: számítástechnika, nyelvtanulás és dráma, színjátszás. A felszerelt számítógépek hasznosak a távoktatásban is, hiszen rengeteg más, külön képzést is kapnak a fiatalok, hiszen van, aki orvos akar lenni, matematikus, vagy éppen biológus. Ma már nem csak az alapító tőke áll rendelkezésünkre, mert jó néhányan támogatják az alapítványt. Mégis azt kell mondanom, hogy nem adakoznak elegen hazánkban. Nem kell nagy szervezeteket létrehozni, lehet a szomszéd gyerekét is támogatni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tehetség a gyermekekben lakozik
[/caption]

Az alapítvány országosan 147 gyereket segít, tíz éves koruktól az egyetem elvégzéséig. Az eredeti terv egy országos hálózatot kiépítése és 800–1000 tehetséges diák támogatása.
 – Hamarosan új csoporttal, hatvan fővel bővül az alapítvány által támogatott gyerekek száma –  tette hozzá Csányi Sándor.– Nagyon gyorsan nem tudunk előre haladni, mert megfelelő tanárokat, mentorokat kell találni. Azok a kollégák, akik az alapítványon belül a gyerekekkel foglalkoznak, több diplomások és többségük a tehetségfejlesztő szakot is elvégezte. Ők valóbban azt csinálják, amihez értenek. Ezt minden csoportnál meg kell teremteni. A gazdasági válságon mindenki veszített, természetesen én is, de nem ezen a területen próbáltam meg behozni a veszteséget.

– Településünkön nagyon sok a hátrányos helyzetű gyermek – mondta Czeferner Józsefné Nagybajom polgármestere. – Ezekre a gyerekekre több figyelmet kell fordítani. Az alapítvány megtalálta azokat, akik méltók a segítségre. Városunkban az iskolával, a néhány héten belül elkezdődő óvodabővítéssel és a közösségi házzal megteremtünk egy olyan oktatási egységet, ami magasabban képzett minőségi munkaerőt biztosít majd a piacnak.
A nagybajomi Kovács Bonita is a Csányi Alapítvány támogatottja. Az osztályfőnöke segítségével került a kislány a csoportba. Azt mondta gyermekorvos szeretne lenni. Az alapítvány megteremti számára a lehetőséget, a többi már rajta múlik.

Tenni kell valakiért
A Csányi Alapítvány kuratóriumának tagja több ismert személyiség mellett Zorán is, aki azt vallja valamit tenni kell, valakiért, valamiért.
– Olyan tehetséges és hátrányos helyzetű gyerekeken segít az alapítvány, akik a támogatás nélkül elkallódnának – mondta Zorán. – A tehetség gondozása hosszú távú gondolkodást igényel. Életem során mindig volt olyan eset, amikor segíteni tudtam, esetenként egy koncert bevételével. Magyarországon még gyerekcipőben jár egy-egy jó ügy felkarolása. Az emberek bizalmatlanok az alapítványokkal szemben, mert sokszor kiderült, hogy a létrehozóit nemcsak a nemes cél vezérelte. A Csányi Alapítványban öt éve dolgozunk együtt, az alapítvány működése kontrollálható, átlátható és nyomon követhető. Ez számomra nagyon megnyugtató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!