Közélet

2010.01.09. 12:04

Maguk építették fel az iskolájukat

Nincs abban semmi túlzás, hogy a különleges iskolák közé tartozik az 1986 óta működő kaposvári Építőipari és Faipari Szakképző Iskola.

(x)

Az intézmény 18 ezer 800 négyzetméternyi telken terül el, s csak az épületek – amelyekben összesen 33 tanterem van – három és fél ezer négyzetméter alapterületen találhatók. A somogyi megyeszékhely egyik legjobban felszerelt iskolájában – ahol több mint hétszázan tanulnak, s közülük jó hatszázan bejárók – a szakképzés gyakorlati részét is zömmel az itteni tanműhelyekben oldják meg.
– Nem csak a méreteink miatt tartozunk a különleges kategóriába. Olyan iskola ez, amelyet a tanáraink terveztek, s az ő irányításukkal a diákjaink építettek fel. Így tanulták a szakmát, ismerkedtek a mesterfogásokkal – mondta nem kis büszkeséggel Agócs Attila, aki 1987 óta tanít a kaposvári Építőipari és Faipari Szakképző Iskolában, s 2009. augusztus 1-jén nevezték ki az intézmény igazgatójává.
Az iskolához tartozik a sportkollégium is; a Bene Ferenc Labdarúgó-akadémia 59 diáknak az otthona. Három pálya is található egymás mellett; a centerpálya mellett a műfüves edzőpálya este is használható a villanyvilágításnak köszönhetően.Az Építőipari és Faipari Szakképző Iskola egyben a „végletek” iskolája is. Sok tanulójukra lehetnek büszkék – az országos szakmai versenyeken rendre a legjobbak között végeznek a tanítványaik –, de ugyanakkor felzárkóztató csoportjaik is vannak.
– Mi itt az iskolában azt valljuk: nincs rossz gyerek, csak mentálisan sérült, problémás, akit nem büntetnünk, hanem segítenünk kell. Minden gyermekben van valamilyen érték, a mi feladatunk pedig az, hogy ezt megtaláljuk, és kihozzuk belőle. Ez jelenti az igazi pedagógiai munkát, a szakmai kihívást – folytatta Agócs Attila igazgató.

Az Építőipari és Faipari Szakképző Iskolában maradéktalanul elégedettek a Pensió 17 Kft. szolgáltatásaival. Márpedig a feladat nem egyszerű. Köztudomású, hogy a sportolók jó étvágyúak, vagyis egyáltalán nem könnyű megfelelni az elvárásaiknak.
– Remek a kapcsolatunk a közétkeztetést végző Pensió 17 Kft.-vel; nem tudunk tőlük olyat kérni, amit ne teljesítenének. Jól és finoman főznek, s végtelenül türelmesek és segítőkészek a cég alkalmazottjai. Ők támogatták például a karácsonyi vacsorát, de bármilyen rendezvényünkhöz is kérjük a segítségüket, bátran számíthatunk rájuk – mondta amolyan zárszóként Agócs Attila.


Büszkék rájuk

Több ismert sportoló is kikerült a kaposvári Építőipari és Faipari Szakképző Iskola falai közül. Agócs Attila tanítványa volt a Kaposvári Sportiskola úszóinak vezetőedzője, a korosztályos világversenyeken uszonyos és búvárúszóként jeleskedett Kovács László, s itt tanult az NB I-es Rákóczi utánpótlásválogatott labdarúgója, a jelenleg sérüléssel bajlódó Bank István. Az egyik volt tanítványuk az Egyesült Államok fővárosában építész-tervező, s több egykori tehetséges diákjuk is jó nevű budapesti, kaposvári cégek alkalmazottja.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik