Közélet

2010.01.25. 14:16

Még drágább a kilométered! A MÁV és a Volán is jegyárat emel

A vonat- és a távolsági buszbérletek ára átlagosan 10, a jegyárak pedig 15 százalékkal emelkednek február elsejétől.

Harsányi Miklós

Mennyivel emelkednek a somogyi utasok költségei? – érdeklődtünk a Kapos Volánnál. Kovács Melinda vezérigazgatói asszisztens úgy tájékoztatott: a Kaposvár-Pécs szakaszon a havi bérlet ára 44.600 forintról 49.000 forintra emelkedik. Ennyit fizethetnek azok is, akik a megyeszékhelyről Tab érintésével Siófokig utaznak. A tanuló havi bérlet – Kaposvár-Pécs közötti utat alapul véve – a jelenlegi 4460 forinttal szemben 4900 forintba kerül majd.
– A Kaposvár-Kadarkút viszonylaton most 15 900 forint kell fizetni a havi bérletért, februárban ugyanez 17.600 forint lesz – közölte. Akik Böhönyéről a megyeszékhelyre ingáznak, azok 22.300 forint helyett 24.500 forintot hagynak a kasszában.A társaság Kaposvár-Budapest Intercity járatán, valamint a Barcs-Nagyatád-Marcali-Budapest között közlekedő autóbuszjáratán kedvezményes tanulóbérlet vásárlását teszi lehetővé. A vezérigazgatói asszisztens ugyanakkor felhívta a figyelmet: a február elsejétől érvényes bérletek technikai okok miatt csak elsejétől vásárolhatók meg.
A tarifarendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme – tudatta a közlekedési tárca. Az érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása érdekében a vasúti és autóbuszos tarifák emeléséről döntött a szakminisztérium. A MÁV-Startnál érdeklődésünkre jelezték: a részleteket a cég honlapján találhatjuk meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Átlagosan 15 százalékkal emelkedik a vonatjegy ára
[/caption]

– Véleményünk szerint még elviselhető határokon belül lesz az utazás költsége – így Kemenczei Róbert, a kaposvári Verebélyi László vasúttörténeti egyesület elnöke, aki időközben már szemezgetett a táblázatokban. A Kaposvár-Fonyód közötti menetjegy teljes áron 955 forint, februártól viszont 1100 forintot fizethetünk érte. Kaposvártól Pécsig – a mostani 1590 forintos teljes ár helyett – 1860 forintot kérnek majd a MÁV-nál.

A megyeszékhelytől Gyékényesig  – az előzőekhez hasonló feltételek mellett – most 1120 forintból úszhatjuk meg az utazást, ellenben a következő hónaptól 1280 forintot fizethetünk. A Kaposvár-Budapest út jelenleg 2920 forint, februárban már 3360. Pár nap múlva Nagykanizsára – 1590 forint helyett – 1830 forintért juthatunk el.

A díjmentes utazásra jogosultak – a 6 év alattiak, a 65 év felettiek, a vasutasok, s a Volánnál dolgozók – térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti ezt az új jegytípust.
– A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, s ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség – áll a szaktárca közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!