Közélet

2010.01.21. 19:37

Szita Károly: az embereknek építünk

Idén az immáron hagyományos év eleji fórumok keretében a somogyi megyeszékhely huszonkét helyszínén találkozik Szita Károly a kaposváriakkal. A polgármester ezúttal is beszélgetésre várja a város lakóit.

(x)

– Ismét eltelt egy év…
– Ráadásul nem is akármilyen év, a válság első teljes éve, eleinte sok bizonytalansággal, később megnyugtató eredményekkel.

 – Milyen volt tehát 2009 Kaposvárnak?
– Ha röviden kell válaszolnom, rendkívül nehéz. Viszont nem az a legfontosabb, hogy én mit gondolok minderről, hanem az, hogy a kaposváriak miként látják a városukat. Ezért várunk ismét sokakat a beszélgetésekre, ahol mindenki elmondhatja, mit tart sikernek, és mi az, amit kudarcként élt meg.

A kaposvári önkormányzat Somogyi Hírlapban megjelenő oldala - töltse le PDF-ben!

– Semmiképpen sem kerülhető meg a polgármesteri értékelés…
– Nézze, a kaposváriak büszke emberek, bíznak magukban, és bíznak egymásban is. Viszont az is bizonyos, hogy a kitűzött terveink maradéktalan eléréséhez szükségeltetett volna némi állami segédlet is. 2006-ban azt hittük, hogy Kaposvárnak nem lehet erősebb lobbija annál, mint hogy a város két országgyűlési képviselője tagja lett a kormánynak. Ehelyett az történt például, hogy a miniszterelnök távollétében éppen egyikük vezette azt a kormányülést, amelyen a 67-es út megígért fejlesztését lesöpörték az asztalról. Ekkor szertefoszlott minden illúziónk.

– Tavaly mégis megkezdődött a kaposfüredi elkerülő építése...
– Mindenki emlékezhet: azt ígérték, hogy 2009-re kétszer kétsávos gyorsforgalmi út köti öszsze Kaposvárt az M7-es autópályával, lökést adva ezzel a helyi gazdaságnak. Jól látható, hogy ebből semmi sem valósult meg, s a mostani földtúrások sem az eredeti tervek alapján zajlanak. De említhetek más példát is, szintén stratégiai jelentőségű beruházás lett volna…

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly: minden eszközzel hozzá kell járulni a kaposváriak életkörülményeinek javulásához
[/caption]

– A taszári reptér.
– Így van, a taszári reptér, ahová háromezer munkahely létesítését ígérték. Tavalyi információ szerint buszt akarnak gyártani a hatalmas terület egyik szegletében. Illetve történt egy másik bejelentés is, egyelőre az is csak ígéreteket tartalmaz. Pedig nyilvánvaló, egy nemzetközi cargóbázisra van szükség. A lényeg tehát az, hogy hatalmas lehetőségtől fosztották meg a kaposváriakat, amikor a saját ígéreteik teljesítésével sem voltak képesek megbirkózni.

– Ma senki sem vitatja, hogy a válság rányomta a bélyegét a ciklus felére. Visszaesett a gazdaság, csökkent a befektetői kedv.
– És ebben a helyzetben kellett volna a legtöbbet tennie a kormánynak, hogy megvédje az embereket. Ám nem tette. Ezzel szemben Kaposváron jó döntést hoztunk másfél évvel ezelőtt. Megtorpanás helyett mozgósítottuk az összes tartalékunkat, aminek eredményeként ma is épül Kaposvár. Mégpedig az embereknek, a kaposváriaknak épül. Hiszen ők azok, akik ebben a városban a legfontosabbak. Idén befejeződik a gyógyfürdő építése, a belváros rekonstrukciója, megnyitjuk a város harmadik ipari parkját, s hamarosan az eddigi piac helyén is modern vásárcsarnok fogadja majd a város lakóit. És ne feledje azt sem, hogy ezeket a munkálatokat többségében szintén kaposváriak végzik! Amellett tehát, hogy városunk a válság idején is folyamatosan épül, el tudtuk kerülni a tömeges munkanélküliséget is. Márpedig a kaposvári modellként híressé vált, munkahelymegőrzést és munkahelyteremtést ösztönző programunknak pontosan ez az értelme: minden eszközzel hozzájárulni a kaposváriak egyéni életkörülményeinek javulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!