Közélet

2010.01.28. 20:28

Szita Károly beszélgetésre hív

Egy hónap alatt húsz helyszínen várja a kaposváriakat Szita Károly. Az első néhány beszélgetésen a közbiztonság, a munkahelyek száma és a jövő foglalkoztatta leginkább a város lakóit.

(X)

Nehéz éven van túl Kaposvár, a városban élők többségét hátrányosan érintette a válság és a kormányzati megszorítások sora, ugyanakkor a kaposváriak bizakodással tekintenek a jövőbe – így lehetne összegezni a hétfőn kezdődött beszélgetések eddigi tapasztalatait.

Szita Károly minden évben beszélgetésre hívja a megyeszékhely lakóit, hogy bárki elmondhassa örömét, bánatát, kérdezhessen vagy javaslatot tegyen. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megtelt iskolai aulák jelzik: a kaposváriak részt vesznek a közügyek intézésében, egyéni életükön túlmenően a közösség sorsa is foglalkoztatja őket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvári beszélgetések 2010. A Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában is nagy érdeklÕdés kísérte a szerda esti polgármesteri fórumot
[/caption]
A válság első teljes éve nagy megrázkódtatással járt, a beszélgetések résztvevői szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy utolsó tartalékaikat élik fel, változás nélkül kilátástalannak látják a helyzetüket. Többen köszönetet mondtak a polgármesternek azért, hogy az önkormányzat enyhítette az embereket érő folyamatos elvonásokat, támogatta a munkahelyek megőrzését, s maga is munkát adott.

Szita Károly e téma kapcsán hangsúlyozza: Kaposvár a megszorítások helyett inkább ad, előremenekül, hogy a megyeszékhelynek a kilábalás hajnalán ne legyengült, megtépázott városként kelljen helytállnia, hanem megerősödve, kézben tartva saját életét. A város vezetője szerint erre minden remény megvan, hiszen a kaposvári modell eddigi eredményei és az áprilisi országgyűlési választások várható kimenetele is azt sugallja, hogy a változás nem várat magára, mindannyiunk ajtaján kopogtat majd.

A kaposvári önkormányzat Somogyi Hírlapban megjelenő oldala - töltse le PDF-ben!

Szita Károly szerint a következő években tehát el kell érni, hogy a családok, az idősek, fiatalok ismét biztonságban érezzék magukat. Meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyekkel javíthatóvá válnak az életkörülmények. S bár egy város fejlesztése sosem tekinthető befejezettnek, Kaposváron ebben az évben olyan beruházások készülnek el, olyan szolgáltatások honosodnak meg, amelyek eddig hiányoztak az életünkből.

A lakótelepeken élők is értékelik ezt, de elmondásuk szerint hiába igyekeznek szebbé tenni tereiket, néhány magáról megfeledkező, többnyire ittas ember rendre tönkreteszi mások munkáját. A szintén megemlített, feleslegesnek ítélt rendőri intézkedések kapcsán a polgármester elmondta: jelezte már a rendőrkapitánynak a problémát, bízik benne, hogy a jövőben ritkulni fognak a hasonló esetek, s a rendőrök leginkább a bűncselekmények számának visszaszorításával vétetik észre magukat.



Az utak állapota évente felmerülő probléma. Annak ellenére, hogy a város az elmúlt években milliárdos nagyságrendű pénzt fordított a felújításokra, még mindig akadnak olyan utcák és járdák, ahol bosszankodást okoznak a burkolathibák. Szita Károly megnyugtatta a résztvevőket: a kormányzati megszorítások ellenére idén is folytatódik az intenzív út- és járdafelújítási program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!