Közélet

2010.01.10. 13:27

Veszély, vagy gázos túlkapás? 200 redőnyt bontat az E.on

Ha nem szerelik le a redőnyeiket az erkélyről, kikapcsolják a fűtést – közel kétszáz család kapott ilyen felszólítást az E.on-tól Nagyatádon.

Nagy László

Mindenütt elterjedt megoldás a társasházakban, hogy nem csak az ablakokra, hanem az erkélyekre is szereltetnek redőnyt a háziak. Ez nyáron árnyékot vet erre a másfél-két négyzetméterre, télen pedig valamelyest javítja a lakás hőtartását. Nagyatádon azonban az erkélyek lezárása szemet szúrt a gázszolgáltatónak: közel kétszáz családot szólított fel levélben az E.on, hogy távolítsák el a redőnyöket az erkélyről, különben kizárják őket a szolgáltatásból. Április közepéig adtak határidőt. Arra hivatkoznak, hogy a redőny balesetveszélyes, mert akadályozza az erkélyre nyíló szobákban a fűtőtestek szellőzését.– Megnyugtató, hogy az E.on ennyire szívén viseli a biztonságunkat – mondja a nagyatádi Hortobágyi Ferenc. – Csak azt nem értem, hogy miért nem októberben, a fűtési idény előtt küldték ki a levelet, s azt sem, hogy miért szabnak meg ilyen hosszú határidőt. Ha valami balesetveszélyes, akkor most is az, és azonnali hatállyal be kellene tiltani a használatát. Ha pedig nem valós a balesetveszély, akkor ez nem más, mint a szolgáltató túlkapása. Én ezt az utóbbit gondolom; véleményem szerint hatóságot akar játszani a szolgáltató. Ha körültekintőbben jártak volna el, kiderült volna a számukra, hogy ezek az erkélyek egyáltalán nincsenek hermetikusan lezárva, szabadon áramolhat a levegő.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvári redőnyhelyzet az erkélyeken (illusztráció)
[/caption]

Olyannyira, hogy egy barátom például a madarait tartja a redőnnyel lezárt erkélyén, és még egyetlen szárnyas sem pusztult bele ebbe. Azt sem értem, hogy miért csak egyedül Nagyatád a bűnös város. Pécsi, kaposvári ismerőseim közül még soha senki nem kapott hasonló tartalmú fenyegetést, pedig ott is széles körben elterjedt ez a megoldás a társasházakban. A törvény szerint – amit a felszólításban idéznek – a homlokzaton egyáltalán nem lehet kivezető nyílás. Ezen az alapon az összes régebben épült lakásban és rengeteg családi házban is le kellene zárni a fűtést. Nem értem, hogy miért fenyegeti a szolgáltató azokat, akikből él. Ezzel az egésszel egyedül a redőnykészítők járnának jól.

Az E.on régiós műszaki igazgatóságán megtudtuk: műszaki előírás számukra, hogy szabad utat kell biztosítani a szellőzésnek,s nem tehetnek különséget takarás és takarás között. Közel kétszáz fogyasztónak postázták a felszólítást és épp azért határoztak meg ilyen hosszú határidőt, hogy legyen idejük elkészülni. Arra a kérdésre, hogy a nagyvárosokban miért nem megy hasonló felszólítás, a szakember csak annyit mondott: mindenütt mehet. Nagyatádon felmérték a beépített erkélyeket, de másutt sem kizárt, hogy megtegyék ezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!