Közélet

2010.02.25. 19:25

A gyarapodás költségvetése

Bár a kormány az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetését készítette el, Kaposvár folytatja beruházásait, hogy 2010-ben is munkát adjon a városban élőknek.

(x)

A bajban nem elvenni, hanem adni kell – határozta meg Szita Károly polgármester a gazdasági válság kirobbanásakor kidolgozott kaposvári modell alapelvét 2008 őszén. Ennek nyomán tavaly után idén is olyan költségvetést állítottak össze a városházán, amely a megszorításokkal szemben valóban ad, munkahelyeket teremt. A kormány másképpen cselekedett: az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetését készítette el, 2009-hez képest 609 millió forintot vesz el a kaposváriaktól. Az elmúlt nyolc évet tekintve még szomorúbb a helyzet: az önkormányzatok idén kevesebb pénzt kapnak az államtól, mint 2002-ben. Ezt az elvonást semmilyen szigorú gazdálkodással nem lehet ellensúlyozni. Részben a kabinet elhibázott gazdasági és költségvetési politikája miatt a dologi kiadások is nagymértékben nőnek, egyebek között az energiaár-emelések miatt az intézmények működtetése háromszázmillió forinttal fog többe kerülni.



Az egyre romló körülmények ellenére a megyeszékhely vezetése leszögezte: nem enged a kaposvári modellből, azaz továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy munkahelyek megteremtésében és megőrzésében segédkezzen. A kisebb vállalkozásoknak továbbra sem kell iparűzési adót fizetniük, ezzel 70 millió forint marad náluk. A foglalkoztatási alapot idén harmincmillió forinttal töltötte fel a város, míg az adóátütemezés révén 300 millió forintnyi közteher megfizetésének halasztását kérhetik a gyárak. Folytatódik a közcélú foglalkoztatás és a közmunkaprogram is: idén több mint ezer ember megélhetését biztosíthatja mindez Kaposváron.

Töltse le PDF-ben a Somogyi Hírlap kaposvári önkormányzati oldalát!

2010-ben harminckétmilliárd forintból gazdálkodik a város, ebből csaknem tízmilliárdot fejlesztésre, építésre fordít. Folytatódnak és nagyrészt be is fejeződnek a nagyberuházások,
vagyis elkészül a városi fürdő, véget ér a belváros átalakítása, megújul a Sávház. Megkezdődik ugyanakkor az új vásárcsarnok építése, az Együd Árpád Művelődési Központ pedig új épülettel és új kulturális lehetőségekkel bővül.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly: 2010-ben 32 milliárd forintból gazdálkodik a város, ebbÕl csaknem tízmilliárd jut fejlesztésre
[/caption]

Számos új fejlesztés is történik idén Kaposváron: egyebek között megkezdődhet a Rippl-Rónai-villa felújítása, elkészül a keleti ipari park, megtörténik a közvilágítás teljes korszerűsítése. Megépül továbbá a cukorgyár és a Virágfürdő között a biogázvezeték. Ugyancsak az energiatakarékosság jegyében az elkövetkező években bővül a távfűtéses intézmények köre: a kórház után a Munkácsy Mihály Gimnázium, a Berzsenyi általános iskola és az Eötvös Loránd szakközépiskola Damjanich és Virág utcai épülete is csatlakozik a hálózathoz.

Az intézményfelújítás, az út- és járdaépítés sem marad el, dacára annak, hogy a kormány megszüntette a hazai fejlesztési forrásokat, és csökkentette az uniós pályázatok önerőalapját is. Ez Kaposvár esetében több mint százmillió forintos elvonást jelent, ebből következően idén már nem tartható a korábbi években megszokott intenzív felújítási ütem.

A szociális ellátást is bővíti Kaposvár Megyei Jogú Város, hiszen az emberek egyre nehezebb körülmények között élnek. A kormány májustól 14 ezer kaposváritól veszi el a gáz- és távhőtámogatást, ezzel esetenként akár ötvenszázalékos emelést hajt végre. A tavalyi másfél milliárdnyi szociális támogatással szemben idén háromszázmillió forinttal többet fordít az önkormányzat a kaposváriak megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!