Közélet

2010.02.08. 07:41

A pech: végleg bezárta a kiskaput az adóhatóság

Kiss Péter és Oszkó Péter miniszterhez fordultak az érdekvédők a melegétel-utalványokkal kapcsolatos friss APEH-állásfoglalás miatt. Az adóhatóság ugyanis ezentúl szigorúan bünteti azokat az élelmiszerüzleteket, amelyek ezeket az utalványokat elfogadják. Ezt csak éttermekben, közétkeztetésben vagy munkahelyi ellátásra lehet felhasználni.

Harsányi Miklós

A szakszervezet szerint ez a rendelkezés hátrányosan érinti a kis keresetű embereket, a somogyi Kisosz-vezető azonban úgy véli, a kereskedelem bevételcsökkenése várhatóan a vendéglátásban jelenik majd meg többletként.

Hús, konzerv, száraztészta, cukor, kávé, ital, liszt, só, gyümölcs, üdítő, tej- és tejtermék – számos somogyi vásárló is be tudott szerezni ilyen árukat melegétel-utalványért egyes boltokban. Bár az előírások szerint korábban se tehették volna, bizonyos üzletekben – készpénz helyett – elfogadták a kártyát.

A szigor híre villámgyorsan elterjedt. Úgy hallottuk: nemrég még számos somogyi üzlet kirakatában is öles betűk hirdették a melegutalvány-elfogadás lehetőségét. Ezek a feliratok azonban eltűntek. Kemény bírság vár azokra a kereskedőkre, akik vétenek a szabály ellen. Barlai Krisztina, az APEH regionális szóvivője kiemelte: az érvényben lévő szabályozás egyértelműen rögzíti a tudnivalókat.
– Valóban kialakult a gyakorlat, mely szerint az utalványt sokan a boltokban költötték el – így Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke. – Holott ezt a fizetési lehetőséget arra találták ki, hogy a dolgozók meleg ételt vegyenek maguknak. A kártyák tömegének már évekkel ezelőtt is a vendéglátásban kellett volna lecsapódniuk.



Kertész úgy érzi: az APEH-állásfoglalás egyértelműen jelzi a lehetőségeket. Szerinte amenynyit a kereskedelmi szakma veszít, minden bizonnyal annyit nyer majd a vendéglátás.
– A CBA üzleteiben nem lehet élelmet venni a melegétel-utalványért – reagált megkeresésünkre Fodor Attila, a társaság kommunikációs vezetője. Különféle mendemon-dákról, történetekről a szóvivő is olvasott, ám leszögezte: a beváltással kapcsolatban lényegében nincs újdonság. – A változás talán abból fakad – tette hozzá –, hogy a megnövekedett adóterhek miatt egyre kevesebben igényelték a hidegutalványokat. S a munkáltatók jelentős része áttért a melegétkezési jegyre, amelyre viszont más szabályok érvényesek.

Felmerül a kérdés: mit kezdhetnek a vásárlók a bonnal? A szóvivő azt mondta: a csaknem három és fél ezer boltból álló üzletlánc nagyjából húsz százalékában található ételbár. Az utalványt kizárólag ezeken a helyeken válthatják be a vásárlók, s csak olyan terméket vehetnek, amelyet a törvény megenged. Az előírásra amúgy bővítéssel próbál reagálni az üzletlánc, azaz ahol lehetőség nyílik rá, újabb miniétkezdét alakítanak ki. Csakhogy a szigorú szakmai előírások nyomán a 200-300 négyzetméter alapterületű üzletekben nehéz a tervet megvalósítani.
– Nem tudom, hogy egyes hús- és csirkeboltok miként fogadhatták el a melegétkezési jegyet – számolt be Hatta József, a Kapos-Coop kereskedelmi igazgatója. – Tudomásom szerint ennek nem volt semmi alapja. Ez a játék feltehetően akkor ér véget, amikor megkapják az első bírságot.

A több mint kilencven településen jelen lévő üzlethálózat vezető munkatársa szerint a vidéki lakosság lehetőségei erőteljesen behatárolódtak. A somogyi falvak talán húsz százalékában létezik olyan vendéglátóhely, közétkeztetés, ahol beválthatják a melegétel-utalványt.
A rendelkezés kiverte a biztosítékot a kereskedők körében is – tolmácsolta a szakma véleményét több érdekvédelmi szervezet képviselője. Somogyi László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) régiós elnöke közölte: újra kellene gondolni az előírásokat, mivel a kis keresetű embereket meglehetősen kedvezőtlenül érinti az ügy. – Kiss Péter társadalompolitikai és Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordul a KASZ – tudatta az érdekvédők régiós vezetője.  

18 ezer forintig kedvezményesen adózik

Az APEH honlapján található állásfoglalást szó szerint idézzük: „A minősítés nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély számára juttatott, utalványforgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki.”

Olyan utalványt (kártyát) lehet tehát legfeljebb havi 18 ezer forint értékben kedvezményes adózással juttatni, amely kizárólag az előbbi szolgáltatásokra váltható (cserélhető) be – részletezték a honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!