Közélet

2010.02.10. 18:33

Babinszky László az egyetlen pályázó a rektori székre

Babinszky László egyetemi tanár, jelenlegi rektor az egyetlen pályázó a Kaposvári Egyetem élére a 2010-2015-ös ciklusra, értesült több forrásból a Sonline.hu.

Balassa Tamás

Információnkat szerdán este erősítette meg Vass Júlia főtitkár, a rektori hivatal vezetője, aki elmondta: a pályázat megfelel a miniszter által jóváhagyott kiírás feltételeinek. A rektori székre január végéig a minisztériumhoz kellett benyújtani a pályázatot, a szaktárca azonban tartotta magát ahhoz, hogy ebben a kérdésben meghagyja a nyilatkozat jogát az intézményeknek, tájékoztatott B. Szabó Dezső osztályvezető a felsőoktatási szakállamtitkárságról szerdán.

A Kaposvári Egyetem rektori pályáztatásának első fordulója lezárult tehát. Ennek azért van jelentősége, mert a régió szellemi és közéletében meghatározó intézmény élére több esélyest is említettek forrásaink. Az 1100 alkalmazottal és mintegy 4400 hallgatóval működő tudáscentrum jövendő vezetése beszédtéma nem csak az intézményben, de a közéletben is.

Amint a színfalak mögött, úgy a médiában is számos találgatás megjelent a lehetséges pályázókról. Közülük az egyik esélyes utódként Kovács Melinda tudományos rektorhelyettes neve merült föl, aki híreink szerint viszont a rektor iránt lojális vezetőségi tagként csak Babinszky László nemleges pályázata esetén vállalta volna a megmérettetést.

Repa Imre általános rektorhelyettes nevét is többen megjáratták a pályázni kívánók között, ám a számos fronton fontos feladatokat ellátó orvosprofesszor információnk szerint nem aspirál rektori székre.

Az e neveken túli esélylatolgatások már az összeesküvés-elméletek körébe tartozhatnak, amennyiben valószínűsíthető: egy reális jelölt mára „fölépítette volna magát” – vagy fölépítették volna.

A rektori pályázatról ugyanis az egyetemi szenátus dönt. A 29 tagú testületben 15 szavazat szükséges ahhoz, hogy július 1-jétől rektor legyen a pályázó. A szenátust a négy kar – állattudományi, gazdaságtudományi, pedagógiai és művészeti – 3-3 oktató-kutatója, az egészségügyi centrum, a takarmánytermesztési centrum, valamint a reprezentatív szakszervezetek egy-egy képviselője, öt egyéb munkakörben foglalkoztatott, nyolc hallgató (köztük egy Ph.D), valamint egyetlenként a tisztsége okán a rektor alkotja. A most következő belső előkészítés, majd a szenátus márciusban várható szavazása után a miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök nevezi ki a rektort.A korábban külföldön oktató-kutató Babinszky László 2007. január 1-jén vette át három éves megbízását Sólyom Lászlótól. Idén nyáron ismét találkozhatnak e célból, egy öt éves megbízás ünnepélyes aktusán, ha sikerült megkapni a többséget – a számos erőteret és többféle egyetemfejlesztési elképzelést leképező – szenátusban.

Elvárás: nemzetközi kapcsolat és a tudásközpont létrehozása

Korábban az egyik, a kaposvári egyetemi ügyek iránt élénken érdeklődő konzervatív média azt írta: a pályázati kiírást a jelenlegi rektornak kedvezve módosította a szenátus, s hagyta jóvá Hiller István miniszter.

Ezt Babinszky László határozottan cáfolta. Követelményként a széles körű nemzetközi kapcsolat, feladatként a 3 milliárdos TIOP-pályázat megvalósítása került pluszként a kiírásba. Utóbbi az intézményfejlesztési terve lényege, melynek öt alprogramja között az agrár- és élelmiszertudományi tudásközpont, a vadgazdálkodási tájközpontfejlesztés, a lovasakadémia fejlesztése, a digitális kompetencia-központ a művészeti oktatás számára, valamint a vezetéknélküli interneten alapuló campus létrehozása szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!