Közélet

2010.02.11. 09:53

Harminc centi hó esett, buszok akadtak el Somogyban

– Vörös riasztás térségünkben; Somogyban az éjszaka 25-30 centi hó esett. Autóbuszok kötöttek ki az árokban, a kamionok tehetetlenül csúszkáltak a síkos úton. Csütörtökön napközben újabb, akár 10 centi hó hullhat még – tudta meg a Sonline.hu.

Harsányi Miklós

Az előzetes várakozásokkal szemben végül is Nagyatád térségében esett a legkevesebb hó – számolt be a Magyar Közút munkatársa. A megye keleti és középső részét, különösen a Kaposvár környékét viszont vastag hólepel borította be. Ezt igencsak megérezték az autósok... – Megközelíthetetlen település nincs – közölte Varga Zoltán, a közút zrt. regionális igazgatóságának munkatársa. – Az utak járhatósága változó. A mellékutakon több a hó, a főutak némelyike fekete, sónedves, máshol havas a burkolat.

Csütörtökön hajnali negyed öttől vezették be a kötelező hólánc használatát Zselicszentpáltól Antalszállásig. A rendelkezést ma reggel már feloldották, mivel – a szakember tájékoztatása szerint – sikerült eltolni a hó nagy részét az útszakaszról.
Somogyban a közúti megpróbáltatások szerdán késő este kezdődtek. Kőkútnál egy autóbusz csúszott az árokba; nem sérült meg senki. Somogygeszti közelében egy másik busz vezetője nem tudott feljutni a síkos, jeges úton, s a jármű keresztbe fordult. A kaposvári Raktár utcában pedig egy elakadt kamiont húzták meg a helyi önkéntes tűzoltók.– Lonka-hegy, Töröcske- Egyenesi út, Kőrösi Csoma Sándor utca – sorolta a havazáskor nehezen járható útszakaszokat Csapó József, a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatója. Csütörtökön egy újabb helyszín, a húskombináti forduló is feliratkozott a listára. A hóban ragadt a jármű, ezért pótjáratot indítottak el.
– Mikor tér vissza a normális kerékvágásba a közlekedés? – fakadt ki egy autós kora reggel. Czeferner Tamás nagybajomi vállalkozó azt mondta: jóval lassabban lehet haladni a 61-es úton, mint máskor. Szerencsére a többi sofőr is óvatos.
– Egyelőre nem láttam hótoló-sószórót, de éjszaka biztosan dolgoztak az úton – tette hozzá. – Nincs nagy hó az úton, nem vészes a helyzet.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon elmondták: Somogy más térségeiben is a gépjárművezetők segítségére siettek a tűzoltók. Marcaliban egy személygépkocsi félig az árokba csúszott. Gamászapusztánál pedig egy busz hajtott az árokba, szerencsére személyi sérülés nem történt.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint: "a hóeltakarítást, illetve a hóakadályok megszüntetését folyamatosan végzik a zrt. gépei, ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt ez rendkívül idő- és energiaigényes. Ezért amíg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható javulás a közlekedésben, ezért ha a gépkocsivezetők tehetik, ne vállalkozzanak hosszabb utazásra. Elzárt település viszont jelenleg sehol nincs az országban."
Amennyiben valaki mégis eladna a járművével, segítséget a tűzoltóság szakembereitől a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon lehet kapni.

Petes Tamás, a KVG Zrt. marketing- és kommunikációs munkatársa elmondta: az esti óráktól folyamatosan dolgoznak. Jelenleg 20 gépük a város útjait és járdáit tisztítják, 35 kézi hómunkás is bekapcsolódott a munkálatokba. Petes szerint a kaposvári a fő- és tömegközlekedési utakon megfelelően lehet közlekedni, s ugyanakkor a mellékutak – megfelelő mintázatú autógumival – is járhatóak.
– Megállás nélkül dolgozunk, egészen addig, amíg valamennyi útszakaszt jól járhatóvá nem tesszük – ígérte a KVG munkatársa.

Kaposvár, Tab és Siófok térségében az utak takarítatlansága miatt jelentősebb késések és járatkimaradások fordultak elő, erről már Kovács Melinda, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatói asszisztense számolt be. A Fiadról 5.20-kor induló Bonnyapusztára közlekedő busz fordulás közben elakadt, feladatát nem tudta folytatni. A Miklósiból öt órakor induló kaposvári járat Somogyacsa érintése nélkül közlekedett. A siófoki járat Somogyacsán akadt el, a Balatonföldvárról Tabra közlekedő járat Bálványos érintése nélkül közlekedett. Az előzőekhez hasonlóan járt a kaposvári busz is, amely Büssüben akadt el.
Kaposvár térségében több járat kimaradt, egyes buszok 20-40 perces késéssel közlekednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!