Közélet

2010.02.19. 18:44

Jobbik, Somogyért, Fidesz-KDNP, MSZP - kopogtatós sorrend

Jobbik, Somogyért, Fidesz-KDNP, MSZP. Ez a sorrend alakult ki, amikor azt kérdeztük olvasóinktól: kinek adta a kopogtatócéduláját.

Balassa Tamás

Politológus szakértőink nem estek se csodálkozásba, se kétségbe új internetes szavazásunk eredményétől. Ezúton is köszönjük, hogy mind ők, mind olvasóink velünk vannak ezekben a kampányos időkben.

Nem tágítunk. Szentül hisszük továbbra is, hogy a politika minden látszat ellenére igenis lehet tisztességes dolog, és ehhez éppen a nyilvánosság segítheti hozzá. Így együtt, a politika nyilvánossága révén pedig azt a magasztos célt kergethetjük vidáman, hogy sose lássunk többé a Spektrum Tv-n kívül élő diktátorokat.

Nosza, szavazásra bocsátottuk hát hétfőn új kérdésünket: Ön melyik pártba helyezte adatvédelmi bizalmát az ajánlószelvénye leadásával? Ez ugyanis a hét nagy eseménye. Megérkeztek ugyanis az első ajánlószelvényhalmok a választási bizottságokhoz. Somogyban, ahol a legtovább rágtuk a körmünket a jelöltek tétovázása, taktikázása – vagy más – miatt, pénteken Marcaliban szállt föl a fehér füst. MSZP, Jobbik a sorrend.Bertalan Péter történész-politológus, tanszékvezető egyetemi docens a választások után lévő, és az itteni eseményeket feszült figyelemmel kísérő kárpátaljai Beregszászról érkezve nyilatkozott a Sonline kérdésére pénteken. Azt mondta: a kampány rövid, ám az ajánlószelvények gyűjtése mégis hosszútávfutás. Tagolt, taktikus etapokkal. A gyűjtéssel a küzdelem első lépése történt meg, ami a legnagyobb utak megtétele előtt is elengedhetetlen.

– Nem értékelném túl a szelvények leadásának jelentőségét – mondta Bertalan Péter. – Arra azonban kiváló ez a szavazás, hogy szépen kiadja az erőpólusokat. Plasztikusan látszik, melyik az a négy versenyfutó Somogyban, amely a két forduló között egymás javára vissza-, vagy éppen előre léphet.

Návai Zoltán politológus, politikai elemzőt sem lepte meg a szavazás eredménye. Véleménye szerint az igazi, tétre menő szavazás eredménye várhatóan nem ez lesz. Elmondta: nem lepődne meg, ha több kis párt már az első csatát elvesztené az ajánlószelvények kevés száma miatt. Ezt a jelöltállítási szisztémát nem tartja jónak, mert a kis pártok esélyeit csökkenti. A választási rendszerrel együtt ezen is változtatni kellene a jövőben, tette hozzá.

A szavazás eredménye

Ön melyik pártba helyezte adatvédelmi bizalmát az ajánlószelvénye leadásával?

Fidesz-KDNP 18.5%

Jobbik 26.72%

Lehet Más a Politika 1.72%

MDF 1.72%

MSZP 17.47%

Somogyért Szövetség 20.9%

Megtartottam a magamnak 13.02%– Sokszor elhangzik, hogy a kétharmados többség megszerzésének mik az esélyei? Számításaim szerint a kétharmados kormányzáshoz a 176 egyéni kerületből több mint 150-et meg kellene nyernie a Fidesz-KDNP-nek – mondta Návai Zoltán.

– A kampánystratégiák lassan láthatóak. A legjobb helyzetben véleményem szerint a Fidesz-KDNP van, láthatóan tanultak a hibákból, a „megmondóembereket” visszafogják, szlogenjeiket, hívószavaikat a választók érzéseire alapozzák, nem akarnak a 2006-oshoz hasonló túlígérgetésekbe belemenni, miként a negatív kampányba sem. Ők a „nyugodt nyerő”. Az MSZP kampányában a 2002-es „démonizáljuk a Fideszt és Orbán Viktort”, és a 2006-os „dübörög a gazdaság, jólét következik” kampányok elemeit érzem visszaköszönni.

Bertalan Péter szerint a szavazás eredménye jól kihozta a somogyi erővonalakat, köztük egy érdekes színfolttal, a civilekkel. Návai Zoltán politológus, politikai elemző szerint az őszödi beszéd óta világos, hogy a politika boszorkánykonyhájában miként készülnek a kampányok, így a politikai marketing csodafegyverei sokat veszítettek hatékonyságukból.

Fidesz-KDNP 18.5%

Jobbik 26.72%

Lehet Más a Politika 1.72%

MDF 1.72%

MSZP 17.47%

Somogyért Szövetség 20.9%

Megtartottam a magamnak 13.02% -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!