Közélet

2010.02.10. 19:18

Kútba esett a 23 milliárdos taszári beruházás

Sikertelenné nyilvánította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a taszári pályázatot. Kolber István azonban nem adja fel.

Sonline

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdán sikertelenné nyilvánította a taszári pályázatot. Mint megtudtuk, Kolber István a tanács ülése előtt fél órával kapta kézhez a több mint száz oldalas előterjesztést. A taszári repülőtér hasznosítására kinevezett miniszterelnöki megbízott kérését, hogy a napirendi pont megtárgyalását halasszák el, elutasították.

Az előterjesztett két alternatívából – a pályázat sikertelenné nyilvánítása, illetve a szerződéskötési határidő meghosszabbítása március 1-jéig – a tanács az előbbit választotta. Mindezt annak ellenére, hogy a fejlesztésre a térség helyzete miatt nagy szükség lenne. Továbbá, hogy a pályázók folyamatosan egyeztettek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV), s az MNV kérésére 90 nappal meghosszabbították ajánlati kötöttségüket. Végezetül: folyamatban volt a szerződés egyeztetése, s a pályázók tájékoztatást adtak a – 23 milliárdos – pénzügyi tranzakcióról, és annak nehézségeiről.


Nagyobb térképre váltás

Kolber István szerint a tanács a pályázatot – amely az ingatlan eladását tartalmazta egymilliárd forintért, továbbá sok százmilliós környezeti kár felszámolását, valamint 960 munkahely teremtését és 23 milliárd forintos beruházást, köztük a repülőtér újraindítását – formálisan értékelte.

Kolber István a döntést azzal magyarázta, hogy a korábban rugalmasan kezelt 60 napos szerződéskötési határidőt – ami január 18-án lejárt –, jogvesztőnek ítélték.– Az igazi érdek és kihívás a repülőtér befektetőknek való értékesítése, az egymilliárdos vételár és a jelentős fejlesztés megvalósítása – így Kolber István. – Mivel semmiféle állami, társadalmi érdek nem sérül, mindaddig, amíg van remény és esély a szerződés megkötésére, nem támogatom a térség fejlődését akadályozó döntést.

– Az eljárás menete és a döntés elfogadhatatlan számomra – mondta Kolber István. – Miniszterelnöki megbízottként nem adom fel, továbbra is küzdök azért, hogy az eddigi terveinknek megfelelően sikeresen zárjuk a munkahelyteremtés szempontjából fontos fejlesztést – jelentette ki Kolber István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!