Közélet

2010.02.09. 13:25

Libickozma is a netre tart

Fényvezető kábellel kötnek össze kilenc kis települést a marcali kistérségben. A legkisebb népességű somogyi falu, Libickozma is része az uniós programnak.

Vigmond Erika

Uniós támogatással a Magyar Telekom Nyrt. projektje Holládot, Tikost, Libickozmát, Kelevízt, Gadányt, Szenyért, Nemeskisfaludot, Nagyszakácsit és Varászlót kapcsolja be a vérkeringésébe. Optikai gerinchálózattal kombinált koaxiális elosztó-hálózati technológiával építik ki ezt. A lényege, hogy nagykapacitású, fényvezető kábeles összeköttetést teremtsen a kistérség települései között. A valamennyi településen külön megépülő elosztóhálózat az internetelérés mellett további fejlesztésekkel egyéb szolgáltatások igénybe vételét is lehetővé teszi, mint például az IP-telefónia, kábeltelevíziós műsorjel-elosztás, videokonferencia, biztonsági- és jelzőrendszerek.

A libickozmai polgármester, Horváth Gábor arról beszélt: ezen téren a jelenlegi helyzet katasztrofális a kisfaluban. Sokat várnak a fejlesztéstől. Egyrészt például a vállalkozóknak nagy segítség, de nem kell csak munkában gondolkodni, ott az internetes vásárlás elérhetősége is.

– Az esélyeinket növeli – jelentette ki Kónya László, Tikos polgármestere. – Lehetőséget ad annak is, aki falun él, de a munkája a városhoz köti, hogy gyorsabban, kényelmesebben dolgozhasson. Gresa Gyula, Varászló polgármestere szerint is élhetőbbé teszi a települést, főleg a fiatalok számára jelenti a jövőt.Vida Szabolcs, a kivitelező Synergon Rendszerintegrátor Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a marcali kistérségben 90 százalékban kész a belterületi kábelezés és eszközszerelés. A külterületi optikai hálózat kialakítási munkálatainak előkészülete, illetve az engedélyeztetés folyamatban van, ezt követően kezdődhetnek a fizikai munkálatok. A tervek szerint idén nyáron átadják a teljes hálózatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!