Közélet

2010.02.20. 17:17

Szandra megmutatja: jogra készül a kitűnő szépség

Csuklóin héber írással két keresztnév, Apollónia és Zoltán. Tarkóján rózsaszín csillag. Tíz éve lovagol, kitűnő tanuló, jogra készül. Közben az egyiptomi kultúrát bújja 2009. modellszakmával kacérkodó Sonlánya.

Balassa Tamás

A gízai piramisok világába repíti a siker Wiener Szandrát: a Sonlány-döntő nyertese szombaton átvette a Jetwing Travel fődíját. A 19 éves kaposvári szépség a nővérével utazik. Első kérdés kipipálva. De eddig hosszú még az út. Előbb megismerkedünk Wiener Szandrával, a 11. évfolyamos középiskolás diákkal, aki a tizenegy vállalkozó szellemű leány egyikeként megmutatta magát a Sonline népszerű szépségversenyében. Negyvenezer-tíz szavazattal nyert, hétezerrel előzve meg a második helyezettet.

A Csobod Péter fotóin látott két dimenzió a szerkesztőségben kapja meg azt a bizonyos harmadikat, a kép mélységét, teljességét.
– Kicsit izgulok – mosolyog félszegen, miközben hellyel kínálom. Fogorvosi székben eltöltött állásinterjúra gondolva próbálom átérezni a szorongását, ahhoz képest ezt a beszélgetést nem látom kilátástalannak. Oldásként elismerésemet fejezem ki stílusos összeállításáért: a télvégi hangulatban fekete sportos kabátban, szürkés árnyalatú, buggyos rövid szoknyában, fekete harisnyában, és hófehér, prémes csizmában érkezik.
Kezdjük megfejteni a lányt! Lévén szépségverseny nyertese az alanyunk, a megtudnivalók számosak, hiszen a legjobb fotók sem árulhatnak el sokat a személyiségről.– Szeretek tanulni, a történelem és a matematika a kedvencem – mondja tanulmányairól Szandra. Hamar kiderül, a kaposvári TIT középiskola sokoldalú, kitűnő tanulója olykor vargabetűkkel, mégis tudatosan készül a jövőre. A katolikus általános diákja volt, majd mezőgazdasági iskolába járt; a lovak szerelmese. És a sportoké. Sokáig úszott, gyorsban országos harmadik helyezést ért el, tíz éve lovagol. Számos díjugratóversenyen szerepelt eredményesen, regionális bajnok volt, de miután Tatár nemrég elpusztult, megbicsaklott a folytatás.
– Az edzők mindig elmondják, a lóba ne tessék beleszeretni, de magyarázzák el ezt egy érzékeny lánynak – meséli. Miután kiderült, az agrárképzés szerteágazó, irányt váltott, és gimnáziumba ment, közben egy évet halasztott. A középiskoláját szereti, jó a közösség, és rugalmasan kezelik a tehetségek elfoglaltságait.
Szandra angolul tanul, szigetországi munkát tervez nyárra, és az ELTE jogi karára készül.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szandra a jogi karra készül
[/caption]

– Tizenhárom éves korom óta ügyvéd szeretnék lenni. Szüleim szerint egy reggeli ébredés után közöltem el ezt először. Azt biztos, hogy szeretem a jogi útvesztőkről szóló amerikai filmeket, amikor a tárgyalótermekben küzdenek az igazságért. Az ördög ügyvédjét például.
– Al Pacino nem tud rossz lenni.
– És Keanu Reeves sem.
– De nálunk ez a világ prózaibb, ha tetszik, lehangolóbb. Nincs esküdtszék például.
– Tudom. De azt is tudom, hogy szeretnék tenni az emberek igazáért, védeni őket a törvény előtt. Nehezen viselem, ha valaki nem ismeri el a hibáját.
– Fejlett igazságérzet.
– Olyasmi.
A közvélemény, megkockáztatjuk, a hazai sztárügyvédek sorát nézve – minden tiszteletünk mellett – is hiányát szenvedi a szőke modell ügyvédnőknek. A szépségipar felé tett első lépés Wiener Szandra számára a véletlenül műve volt. Barátnője unszolására készült el róla a Nap lánya képe, majd Csobod Péter fotóriporter, stúdiófotós vetette föl számára a sorozat készítésének lehetőségét.
– Nagy munka volt – emlékszik. – Két hét alatt három helyszínen dolgozunk, több száz felvétel készült, mire összeállt az internetes fotóalbumra való.

Wiener Szandra azóta egy másik web-szépségversenyen is döntőbe került, a bikali megméretés különdíjaként egy jégkirálynő-sorozat készült róla. A smink és a jelmez arisztokratikus világa és Szandra elemi mosolygós lénye különös ellenpontokat eredményezett. „Ez én vagyok?”, mondta elismerően egyik-másik felvételről. A modellszakma nem vált életcéllá számára, de ha a komoly lehetőségek megtalálják, nem tér ki előlük.
– Telített a szakma, rengeteg szép lány van, gyönyörűek és tehetségesek is – vallja. Az utcán gyakran szólnak rá a barátnői, hogy neki inkább a helyes fiúkat kellene értékelnie. A szépség szerinte alapvetően a természetességből fakad, de nem kizárólag. Nem utasítja el mereven, ha a lányok szépészeti beavatkozásokat vállalnak, ha apróbb hibák kijavítására teszik. Ha egy arcról a dúsan feltöltött ajkak, a testről az aránytalan keblek beszélnek, azt nem tartja jónak.

– Mi a szépség? A Gellért-hegyről Budapest látképe, az csodálatos – mondja a kaposvári diáklány, aki egyébiránt a fotózás szenvedélyének is él. Ezt a látképet még barátjával kapta lencsevégre, a féléves kapcsolatnak a közelmúltban szakadt vége. Jó barátok maradtak.
– Szex és New York-osan: élvezem a szinglilétet – avat be az elején említett kérdésbe.
Wiener Szandra az uszoda, lovadra, iskola háromszögben sok baráti kapcsolatot ápol, de a legfontosabb szálak a szüleihez fűzik. Apollónia és Zoltán, e két név héberül van rátetoválva a csuklójára. A tarkóján egy rózsaszín csillag, hogy sose feledje álmait. Nem döntött könnyen a tetoválásokról, három év után vállalta a fontos jelentéseket hordozó, ám eltakarható helyek díszítését.
Elvégre még egy szép ügyvédnő sem engedheti meg magának, hogy a látványból ítéljék meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!