Közélet

2010.02.20. 09:07

Tavaszi olvadás: a hó után a víz lesz az úr?

Sokak szerint túlságosan gyorsan enyhült meg az időjárás. Amíg az emberek többsége örül a korai tavasznak, addig a gazdák belvízveszélytől tartanak a tabi dombvidéken, a Zselicben és a Kapos völgyében.

Harsányi Miklós, Varga Andrea

– Sok függ még a jósolt eső mennyiségétől – magyarázta Szilágyi István, a gyékényesi mezőgazdasági zrt. elnöke. – A környéken sajnos akad néhány belvizes terület. Ha 25-30 milliméter csapadék hullana, és ezzel együtt hirtelen megindul a hóolvadás, az veszélyeztetné a gyékényesi táblákat. Abban a térségben csaknem százhektárnyi őszi vetésünk van.  Csordás József gyékényesi polgármestertől tudjuk: a községben néhány mély fekvésű terület található, ezért nem csupán a fokozatos enyhülésben bíznak, hanem abban is, hogy a belvízelvezetésre beadott pályázatuk sikeres lesz.
– A lokális belvízveszély ellen egyes térségekben a gazdák már megkezdték a megelőző védekezést – számolt be Varga Gábor, a megyei agrár-szakigazgatási hivatal főigazgatója. – Sok helyen már vízelvezető csatornákat és árkokat alakítottak ki, illetve a meglévőket kitisztították. Ez az alapfeltétele, hogy az erőteljes olvadás után a jelentős mennyiségű belvizet elvezessék a veszélynek kitett kalászos- és repcetáblákról. Így nagymértékben csökkenthető az elemi kár.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyors olvadás miatt belvíztől rettegnek a gazdák
[/caption]

A szakemberek azt mondják: érdemes megelőzni a bajt. A települések vízelvezetésének akadálymentességét az árkok kitisztításával lehet biztosítani.
– Nálunk most vizsgázik az új rendszer; reméljük, ezután minden rendben lesz – emelte ki Ádám László, Hetes polgármestere. A Csombárd felőli utcákon és a lakópark közelében, a mélyebb fekvésű szakaszon gyülemlett fel a víz. Az áldatlan állapotokat tavaly sikerült felszámolni a községben. A 110 millió forint értékű belvízelvezetési beruházást késő ősszel adták át: a vízelvezető árkok hetven százalékát leburkolták, s 396 bejáró hidat építettek.

A somogyi tűzoltók és a katasztrófavédők is mindent megtesznek a lakosság és az anyagi javak védelmének érdekében.
Barcs, Lakócsa, Tótújfalu, Szentborbás, Potony és Darány – ezeken a somogyi településeken tartottak a közelmúltban a megyei katasztrófavédelmi munkatársak felkészítést az árvízi védekezésről. Horváth Jenő ezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes pénteken közölte: az elméleti felkészítésen kívül gyakorlati feladatokat is megoldottak a résztvevők. 


Nem árad a Dráva

Nem kell áradástól tartani a Dráván. Heid Petra, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense elmondta: a folyó vízgyűjtő területének a hóban tárolt vízkészlete átlagos mértékű, kevéssel a sokévi átlag feletti (tavaly ennek a duplája volt).  Ezért az olvadásnak kedvező időjárás ellenére sem kell rendkívüli áradásoktól tartani.  

A Dráva jelenlegi vízállása alacsony, több méterrel az első fokú árvízvédelmi készültség elrendelési szintje alatt van. Pénteken a Dráva vízállása az őrtilosi vízmércénél –80 centiméter, a drávaszabolcsi vízmércénél 48 centiméter volt. A hidrológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban sem változik ez a szám. – Jégmentes a Dráva, tehát attól sem kell tartani, hogy az összetorlódó jégtáblák jégdugót alkotva elzárják a víz útját – mondta Heid Petra. A földeken 25–35 centiméteres hóréteg halmozódott fel, mely nem kirívóan sok, de jóval több, mint az utóbbi évek átlaga. Az olvadáskor keletkező hólé várhatóan nem mindenütt tud majd elszivárogni, hiszen a talaj felső rétege több helyen is fagyos lehet. A mélyebben fekvő szántóföldeken ezért kialakulhatnak belvízveszélyes területek, amelyek kiterjedése a még leeső csapadék mennyiségétől is függ. Ezért arra figyelmeztetnek a szakemberek: a településék biztosítsák a vízelvezetést, az árkokat tisztítsák ki.  


Kipusztult a növény

2006. február – a belvíz ekkor különösen nagy területet borított el Somogyban. A sokéves átlagnál akkor 25 milliméterrel több, összesen 65,5 mm csapadék hullott le, s néhány napon belül nyomban el is olvadt.
Négy éve 4738 (!) hektáron gyülemlett fel a víz, ebből 1444 hektár volt a szántó. A vetésből 250 hektárt borított el a víz, a terület harmadán kipusztult a növény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!