Közélet

2010.03.05. 13:54

Balatonring: Suchman hatástanulmányt és szerződést ígért

Suchman Tamás ígéretet tett arról, hogy nyilvánosságra hozzák a Balatonringről készített hatástanulmányt. A kormánybiztos szerint a hitelszerződést a jövő héten aláírják. A pénzügyi elemzést az esti órákban az MTI jelentette meg honlapján.

V.E.

Nyilvánosságra hozzák a Balatonrongről készített hatástanulmányt és a hitelszerződést a jövő hét szerdán 17 óráig aláírják –  ezt jelentette be Suchman Tamás a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken a Sávolyon tartott sajtótájékoztatón.
Az esti órákban a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. a Magyar Távirati Irodán keresztül nyilvánosságra hozta a projekt tervdokumentációjának pénzügyi áttekintéséről készített elemzését. A tanulmányt kizárólag elolvasni lehet. Tervdokumentáció az MTI honlapján.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jövő hét szerdáig minden eldől?
[/caption]

A kormánybiztos kifejtette: jelenlegi állás szerint a beruházás ötmilliárd forint körüli befektetői saját résszel és 15,2 milliárd államilag garantált hitellel valósul meg. A 25 százalékos önrészt tulajdonképpen az eddigi munkákkal már beépítette a spanyol befektető. A hitel pedig utófinanszírozású: amint a beruházó teljesít egy-egy szakaszt, annak ütemében fizet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Az elképzelések és tapasztalatok alapján a befektetés megtérülőnek minősíthető. A fejlesztő nem arra épít, hogy banki jelzálog elviszi, vagy az állam 80 százalékáig kifizeti a beruházást, hanem a MotoGP jövőjére, köztük a nemzetközi média megjelenésre és a több mint 300 millió nézőre is. Ez pedig azt jelenti: a felmerülő költségeket, beleértve a hitel és annak kamattörlesztését, a projekt a kiegészítő jövedelmekkel együtt bírni fogja.


– Tavaly novemberben született meg a kormányzat állami garanciára vonatkozó döntése – folytatta Suchman Tamás. – A döntést szakmai vizsgálatok támasztották alá és határozták meg. Mivel az anyag több hónapja készült, számtalan ponton változott, ezeket kommentálják is a tanulmányban a szakemberek. A korábbi elképzelésekhez képest szigorúbbak a feltételek, melyek kedvezőbbek az államnak, az MFB-nek és a Magyar Turizmus Zrt-nek. Nemzetközi jogi irodák is minősítették, mert szakszerűnek, törvényesnek, jogszerűnek is kell lenni, hogy támadhatatlan legyen a beruházás.
–A folyamatot azonban már le kell zárni – jelentette ki a kormánybiztos. – A szerződéskötések menete jelentősen felgyorsult, az állam, az MFB, a Magyart Turizmus Zrt., a spanyol befektetők és a MotoGP jogtulajdonos Dorna között. Egy része már jóváhagyási szinten áll, mert idő van. Jövő hét szerdára megköttetik a hitel és a hozzákapcsolódó szerződések.

Suchman Tamás azt is előrevetítette: ha továbbhúzódnak a tárgyalások és a jövő héten nem folytatódik a beruházás, akkor nincs júniusi próbafutam és nincs szeptemberi nagydíj sem. Ez az időpont garantálja, hogy a pálya a nemzetközi szabványoknak és elvárásoknak megfelelően megépüljön.

Kovács Bence János és a Grupo Milton

Kétszer találkoztam személyesen Kovács Bence Jánossal, s ugyanennyiszer beszéltünk telefonon – mondta Gyenesei István, amikor arról kérdeztük, mi a véleménye a Grupo Milton vezetőjéről. – Minden alkalommal azok után, hogy a nyilvánosság előtt valamilyen formában aggályaimat fejeztem ki a beruházással kapcsolatban, ő keresett, hogy elmagyarázza a helyzetet. Egyik esetben sem nyugtatott meg amit és ahogy mondta, nem fogadtam a bizalmamba. Már miniszterként egyértelműen jeleztem a beruházás lebonyolításával kapcsolatos aggályaimat. A parlamentben az ősszel nyolc kérdést tettem fel az illetékes miniszternek, melyek a fenntartásaimat tartalmazták. A mai napig nem kaptam választ rájuk, és ez igencsak elgondolkodtató.

Természetesen ismerem Kovács Bence Jánost – mondta Suchman Tamás, ám hozzátette a Grupo Milton vezetőjével kapcsolatos ügyekről csak a sajtóból értesült, így azokat nem kívánta kommentálni. Egy a cég által kiadott közlemény szerint viszont a Grupo Milton és vezetője csak a MotoGP-pálya beruházásának előkészítésében vett részt, a továbbiakhoz, így a hitelfelvételhez és az üzemeltetéshez vioszont már semmi közük nem lesz.

Lemondott a Magyar Turizmus Zrt. elnöke

Pénteken, azonnali hatállyal lemondott Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöki posztjáról. A szakminiszter tudomásul vette Niklai Ákos lemondását.
Niklai Ákos a távirati iroda munkatársának azt mondta: személyes okok miatt döntött a poszt elhagyásáról. Az MTI az ügy hátteréről úgy értesült, hogy az elnök lemondása összefüggésben áll a sávolyi Balatonring beruházással.
A beruházás megvalósítására korábban egy vállalatot hoztak létre Balatonring Zrt. néven, amelyben 70 százalékban a Worldwide Circuit Management SL., 30 százalékban a Magyar Turizmus Zrt. a tulajdonos.

 

Természetesen ismerem Kovács Bence Jánost – mondta Suchman Tamás, ám hozzátette a Grupo Milton vezetőjével kapcsolatos ügyekről csak a sajtóból értesült, így azokat nem kívánta kommentálni. Egy a cég által kiadott közlemény szerint viszont a Grupo Milton és vezetője csak a MotoGP-pálya beruházásának előkészítésében vett részt, a továbbiakhoz, így a hitelfelvételhez és az üzemeltetéshez vioszont már semmi közük nem lesz. Jövő hét szerdáig minden eldől? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!