Közélet

2010.03.03. 10:12

Erdei bűnök: hóvirágtiprás, szálanként 10 ezerért

A somogyi hóvirág köszöni, jól van. Szépen virít már mindenfelé, s a közeledő nőnaptól sem kell tartania.

Nagy L. - Varga A.

A virág eszmei értéke tízezer forint, s egy kormányrendelet szerint természetkárosítás bűncselekményét követi el az, aki egyetlen szálat is leszakít. Van azonban egy kis gond ezzel a vasszigorral: az égvilágon semmi nem indokolja. A hazai hóvirágállomány egyáltalán nem veszélyeztetett; erős és népes a populáció. – Az unió azért tiltja a gyűjtését, mert Európa néhány területén valóban eltűnőben van. Magyarországon azonban nem tartozik a veszélyeztetett növények közé a hóvirág – erősítette meg Márkus András, a Duna-Dráva Nemzeti Park botanikusa is. – Az tény, hogy ha hosszú távon és nagy mennyiségben gyűjtenék tovább, akkor évek múlva vélhetően silányabb és satnyább lenne, s az is tény, hogy a védelem előnyére válik a növénynek, hiszen változatosabb, erősebb lesz tőle. Azonban a jelenlegi teljes tiltás helyett rugalmas, területi szabályozás is bőven elegendő lenne. Ahol kevés a hóvirág, ott maradhatna a teljes kímélet, ahol viszont erős és népes az állomány, azokon a területeken nyugodtan megengedhetnék a – nem üzletszerű – gyűjtését.

A tiltó rendelet nem tesz különbséget üzleti mennyiség és néhány szál virág között. S akkor is bűncselekményt követünk el, ha saját kertünkben szedünk hóvirágot. Az EU-s irányelv sokkal megengedőbb a hazai szabályozásnál. Az EU intézkedési lehetőséget ad, és nem írja elő a virágszedés megtiltását. Azt is kimondja, hogy figyelembe kell venni az adott tagország sajátosságait – szokásait, gazdaságát, kultúráját – a szabályozáskor. A hazai rendelet ugyanakkor sokkal szigorúbb. Teljes tiltás szerepel benne és egy kalap alá veszi a kirándulókat és a megélhetési virággyűjtőket.Természetőrök mondják: mindenki érzi, hogy hóvirágügyben jókora az ellentmondás, és senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kirándulóktól kellene védeni ezt a növényt. Vannak olyan hatások – például az erdőgazdálkodás –, amelyek a családi vázánál jóval nagyobb veszélyt jelentenek a hóvirágra. Ezért a korlátozást a területen dolgozók jobbára úgy értelmezik, hogy az csak az üzleti mennyiségek gyűjtését tiltja, s ellenőrzésre is elsősorban a piacokon és a virágárusoknál lehet számítani. Ha az erdőben hóvirágszedő családba botlik a természetőr, legfeljebb figyelmezteti. Hatósági engedélylyel akár a kertünkben is termeszthetünk hóvirágot, s akár árusíthatjuk is azt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már az óvodások is tudják, hogy nem szabad leszakítani
[/caption]

Már a gyerekek is védik a növényt a Dráva menti óvodákban


A Dráva mentén már az óvodások is tudják: a hóvirágot nem szabad letépni. 2006 volt az első év, hogy nem hozott pénzt a konyhára a tavasz első hírnöke. A Dráva mentén – de Somogy más területein is – a hóvirággyűjtés jelentős jövedelem kiegészítés volt, ami azonban fejfájást okozott a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának. Sokan ugyanis, dacolva a tiltással, védett területen szedték le az akkor még nem védett hóvirágot.

2005 szeptemberétől azonban – egy uniós szabályozás miatt – nemcsak a védett területeken tilos leszedni a hóvirágot, hanem mindenütt, mert maga a növény lett védett. Pár éve még aláírást is gyűjtöttek a kaposvári piacon, akik ezzel nem értettek egyet, mondván: túlzó a szabályozás, mert Magyarországon nem fenyegette kipusztulás a növényt. Napjainkra azonban „rend lett a fejekben“, senki nem kockáztatja a büntetést. Az őrtilosi Lurkó Kuckó óvodásai hóvirág nézőbe indultak. Sok helyen már bontogatja szirmait a növény, de a gyerekek tudják: csak csodálni lehet, leszakítani nem szabad a tavasz kedves hírnökét.  .

Természetvédelem: egyetlen szál virág eszmei értéke tízezer forint!       

Nyugat-Európában az járja: hajlítsuk be a hüvelyk- és mutatóujjunkat, s amennyi hóvirág elfér köztük, annyit hazavihetünk. Ez a szemlélet egyaránt kiránduló- és virágbarát. A magyar természetőrök is ezt érzik leginkább magukénak. A szabályalkotókat azonban sem a korábbi évek felzúdulásai, sem a józan észérvek nem tudták eddig meghatni, idén is maradt a drákói szigor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!