Közélet

2010.03.22. 17:41

Fidesz, MSZP, Jobbik, LMP: négy pártra szavazhatunk

A Fidesz–KDNP-re, az MSZP-re, a Jobbikra és az LMP-re lehet szavazni az április 11-i országgyűlési választásokon Somogyban.

Vas András

Országosan csaknem kétszázötvennel kevesebben állhatnak csatasorba képviselőjelöltként az áprilisi országgyűlés választások első fordulójában, mint négy esztendővel ezelőtt. Az akkori 998 egyéni induló helyett az idén 822-en próbálták összegyűjteni a hivatalos jelöltséghez szükséges 750 ajánlószelvényt, ötvenhárom esetben ez már bizonyíthatóan nem sikerült, nagyjából három tucatnyian pedig még az Országos Választási Bizottság (OVB) döntésére várnak.

A nagymértékű csökkenést a szakértők jelentős részben a nagy pártok kopogtatócédula-gyűjtési lázának tulajdonítják, a Fidesz–KDNP például deklaráltan kétmillió ajánlószelvény összegyűjtését tűzte ki célul – sikerrel.

Nézze meg Somogy egyéni képviselőjelöltjeit!

Somogyban ennek ellenére mindössze eggyel csökkent a jelöltek száma 2006-hoz képest, négy éve 26-an, most negyedszázadnyian szeretnék elnyerni a szavazók bizalmát. Az eredetileg próbálkozók közül mindössze az 1. választókerület MDF-es jelöltje, Mészáros Ákos, ugyanitt a somogyértes Kováts Imre, illetve Siófokon az Internetes Demokrácia színeiben induló Bognár Attila nem tudta teljesíteni a penzumot. Utóbbi egyébként kifejezetten az ajánlószelvényes jelölés elleni demonstráció szándékával jelöltette magát, s mindössze három kopogtatócédulát adott le az Országos Választási Bizottsághoz – csakúgy, mint vagy húsz másik választókerületben az országban.

Létszámában tehát kevéssé, összetételében annál jobban megváltozott a somogyi jelöltmezőny. Teljesen eltűntek a szabad demokraták és a munkáspártiak, csak egy helyen indul demokrata fórumos, míg a 2006-ban még a MIÉP-pel közösen próbálkozó Jobbik ezúttal minden választókerületben önálló jelöltet indított – ez rajtuk kívül a Fidesz–KDNP-nek és az MSZP-nek is sikerült.

Nézze meg a területi listákat!

A négy évvel ezelőttihez képest megháromszorozta képviselőjelöltjei számát a Somogyért – akkor csak Gyenesei István indult –, s feltűntek új formációk is: Marcaliban a Torgyán–Kisgazda Koalíció, míg Nagyatádon az MSZDP képviseletében indulónak sikerült összegyűjtenie a szükséges számú kopogtatócédulát, a Lehet Más a Politika (LMP) pedig a kaposvári kettesben és Bogláron indít jelöltet.

A legkevesebben, hárman, Kaposváron az 1. választókerületben állnak a startvonalhoz, itt az előző országgyűlési választásokon ugyanennyien próbálkoztak, a kaposvári kettesben a korábbi hat helyett négyen, a siófokiban öt helyett négyen, a bogláriban, a marcaliban és a nagyatádiban négy helyett öten indulnak.



Harmadával – hatról négyre – csökkent viszont a Somogyban területi listát állító pártok száma. A törvényi feltételeknek – a megye egyéni választókerületeinek negyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak indítani – a Fidesz–KDNP, a Jobbik, – új indulóként – az LMP és az MSZP felelt meg, viszont a korábbi SZDSZ-, MDF- és Munkáspárt-szavazóknak új pártot kell keresniük április 11-re. A területi listákon 51 képviselőjelölt kapott helyet, három párt kihasználta a maximális, tizenöt jelölés lehetőségét, az LMP viszont csak fél tucat indulót nevezett meg. Utóbbinak valójában nincs jelentősége, hiszen a területi listások közül az eddigi gyakorlat alapján jó esetben is csak ketten-hárman reménykedhetnek parlamenti mandátumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!