Közélet

2010.03.03. 13:29

Inke visszakérné millióit a katolikus egyháztól

Nem jutott nyugvópontra az inkei idősek otthonának ügye. Másfél éve bezárt, 14 lakójának más-más idősek otthonában jutott hely.

Varga Andrea

A legidősebb közülük elmúlt 90 éves. Sírva költöztek – ahogy a volt vezető, Kuneczné Kötő Ildikó emlékezett – , hiszen családias légkörben, békességben éltek itt együtt.
Az ingatlan a katolikus egyházé, az idősek otthonának fenntartója  az önkormányzat volt. Szerződésben állapodtak meg a működtetésről. A falu felújította, szerette volna tovább bővíteni, volt is rá igény, ám az egyházi tulajdon miatt nem tudott pályázni. Rózsa Sándor polgármestertől tudjuk: többször felvetették, hadd kapják meg az otthon tulajdonjogát, vagy  lemondanak az üzemeltetési jogról és amit eddig beruháztak, térítésmentesen átadják, csak pályázzon az egyház, ne szűnjön meg az otthon.2008-ban lejárt az együttműködési megállapodás. Az önkormányzat nem tudott 17 millió 800 ezer forintot fizetni az épületért, nem is érezték jogosnak, mondván: költöttek rá évek óta. A felajánlott hárommilliót kevesellte az egyház, de a működtetést sem vállalta. Inke szeretné visszakapni az épületre költött milliókat, ám az egyház úgy érvel: ingyen bocsátották az önkormányzat rendelkezésére az ingatlant, mintegy bérleti díjnak is betudható ez az összeg.

Vadócz Attilától, a megyei bíróság sajtóreferensétől megtudtuk:  szakértő vizsgálja, hogy mennyit költött az önkormányzat az otthonra. Aztán születhet döntés arról, hogy a pénzt megítélik-e, vagy sem. Az épület azóta is üresen áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!