Közélet

2010.03.24. 20:14

Két keréken, döcögősen - kritikus állapotban a kerékpárutak

Kerékpáros civil szervezetek képviselőitől kért javaslatokat Kaposvár készülő kerékpárhálózat-fejlesztési koncepciójához Szita Károly polgármester szerdán.

Márkus Kata

Több Kaposvárról kivezető kerékpárútra volna mielőbb szükség, valamint arra, hogy az iskolákat teljesen biztonságosan tudják biciklivel is megközelíteni a gyerekek. Egyebek közt ezeket az igényeket fogalmazta meg öt kaposvári kerékpáros civil szervezet képviselője azon a szerdai egyeztetésen, melyet Szita Károly polgármester kezdeményezett.
– Készítjük a város kerékpáros úthálózatának fejlesztési koncepcióját – mondta a találkozó után sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester. – A célunk, hogy mind a kerékpárosok, mind a gyalogosok, mind pedig az autósok számára biztonságossá tegyük a közlekedést. Mindeközben pedig egyre többen érzik fontosnak, hogy biciklivel közlekedhessenek a városban. Arra kértem tehát a kerékpáros szervezetek képviselőit, tegyenek javaslatokat arra: hol fessünk föl a járdára vagy a közútra kerékpársávokat. Hol tartanak fontosnak járdaszélesítést, illetve hol épüljön új kerékpárút a városon belül. A jövő héten megismernek egy tanulmánytervet a civilek, majd két keréken végigjárják a várost, s utána további konkrét javaslatokat kapunk tőlük a fejlesztés lehetséges irányairól.Szita Károly hozzátette: az őszre elkészül a Deseda körüli biciklis út, s egy új híd is épül, így körbekerékpározható lesz a tó. Ezzel együtt 25-30 kilométer közötti kiépített kerékpárút áll majd a bicajosok rendelkezésére Kaposváron és környékén.
Hegedüs László, a Kaposvári Természetbarátok Turista Egyesülete kerékpáros szakosztályának vezetője köszönetet mondott azért, hogy bevonták a civileket is a tervezésbe, majd hozzátette: a fejlesztés fontos szempontja kell legyen, hogy a biciklisek a belvárosban is biztonságosan tudjanak kerekezni.

Kritikus állapotban a bicikliutak

Ma információink szerint 150 kilométer körüli a somogyi kerékpárutak hossza, viszont 1500 kilométeres úthálózatot használhatnak kerékpárosok is.
Somogyban kevés a bicikliút, és az is rossz állapotú. Ezt Hegedüs László, a Kaposvári Természetbarátok Turista Egyesülete kerékpáros szakosztályának vezetője fogalmazta meg, majd hozzátette: a Balaton körüli biciklis utak néhol kritikus állapotban vannak. – A hidak több helyen kilyukadtak, tehát balesetveszélyesek – mondta –, az utak egyenetlenek, sok helyen benőtte a növényzet. Az északi parton jobb a helyzet, ott több a kiépített út, a délin viszont pár kilométertől eltekintve nincs is kiépített kerékpárút, csak kerékpárbarát. Újabbakat kellene építeni, a régieket karban kellene tartani. Mert meggyőződésem, hogy a bicajosok járdára kényszerítése balesetveszélyesebb, mintha hagynák az amúgy kisforgalmú falvakban a közúton közlekedni a kerékpárosokat.
Hegedüs László szerint kimondottan jó minőségő kerékpárút alig van Magyarországon. – Ha a Fertő-tavat valaki megkerüli biciklivel – hangsúlyozta –, kiválóan meg tudja különböztetni, melyik a magyar és melyik az osztrák szakasza az ottani kerékpárútnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!