Közélet

2010.03.02. 10:51

Kétszáz veszélyes terméket tiltottak be

A Dél-dunántúli régióban a múlt évben több ellenőrzést tartottak a fogyasztóvédők, de kevesebb bírságot fizettek a vállalkozók.

F. Szarka Ágnes

Az utóbbi időben sok panasz érkezett a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőséghez az árubemutatókkal egybekötött termékértékesítésre. A Dél-Dunántúlon tizenhat alkalommal a felügyelőség ellenőrei is részt vettek az ellenőrzéseken.

Összesen hat próbavásárlást végeztek és valamennyi esetben a szervezők elmulasztották a fizetési jegyzék kiállítását és átadását. Az árubemutatókon tapasztaltak miatt összesen több mint egymillió 700 ezer forint bírságot szabtak ki.

2009-ben a régióban az ellenőrzött egységek 26 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök, szemben a 2008-as év 39 százalékával.

Több mint kilencezer ellenőrzést végeztek tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Dél-Dunántúli Felügyelőségének munkatársai és összesen 105 millió forint bírságot szabtak ki. Az NFH központi szerve által elrendelt 24 témavizsgálat felett három helyi kezdeményezésű vizsgálatra is sor került.

– Vizsgáltuk többek között a gyermeklábbeliket, az e-kereskedelmet, a villamos energia számlákat, az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést, a nyári idegenforgalom kapcsán a vendéglátóhelyeket, az alkohol és dohánytermék árusítást, a reklámokat.  – mondta Halas Ernőné regionális igazgató. – Míg az ellenőrzések száma az előző évihez képest harminc százalékkal nőt, addig a kivetett bírság közel a felével csökkent.

– A bírságolási listát a kereskedelem vezeti: 585 esetben összesen több mint hetvenmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtunk ki – tette hozzá Halas Ernőné. – A vizsgálatok során kevesebb volt a halmozott bírság, mert kevésbé súlyosak voltak a szabálytalanságok. Elenyésző volt, mindössze 1,2 százaléknyi a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, és jóval kevesebb esetben tapasztaltuk a vásárlók megkárosítását.

– A bírságolás mellett tavaly előtérbe kerültek a hiányosságok megszüntetését szolgáló kötelezés jellegű szankciók – folytatta Halas Ernőné. – A kisebb súlyú, adminisztrációs hiányosságok esetén a felügyelők eltekintettek a bírság kiszabásától, mintegy ezerötszáz ügyben kötelezték a vállalkozót a hiányosság megszüntetésére.



Országosan több mint kétszáz veszélyes terméket tiltottak le főként a másnak látszó élelmiszerrel összetéveszthető termékek körében. Ezek többsége az unión kívüli országokból érkező, élelmiszerre megtévesztésig hasonlító gyertyák, műanyag gyümölcsök. Ezek mérete, formája, színe, illata megtévesztésig hasonlít az eredetire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!