Közélet

2010.03.12. 08:16

Kompetencia: nem javítottak a somogyi diákok

Nem javítottak a somogyi diákok a tavaly májusi országos kompetenciamérésen az egy évvel azelőtti felméréskor született eredményeiken. Csakúgy mint 2008-ban, a hét régió és Budapest „versenyében” a hatodik helyen végeztek régiónk diákjai.

Márkus Kata

A megyék közti rangsorban az utolsó harmad elejére volt elég a teljesítményük a somogyiaknak matematikából és szövegértésből is. A napokban nyilvánosságra hozott összesítés szerint a régió nyolcadikosai érték el a legjobb eredményt matematikából, az ötödik helyen végeztek.

Ám a megyék közti rangsorban éppen matematikából született a leggyengébb eredmény, igaz hatodik osztályban. Somogy csak Szabolcsot, Nógrádot, Jászt és Borsodot előzte meg.

Oktatási szakemberek egybehangzóan állítják: értelmetlen intézmények közti rangsort felállítani a mérésen nyújtott teljesítmény alapján. A szociális hátteret firtató kérdőív visszaküldése ugyanis nem kötelező az intézmények számára, ezek nélkül pedig fals eredmények születhetnek.

Nehéz ugyanis összevetni egy átlagos városi iskolát egy olyan intézménnyel, ahol nyolcvan százalékos a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya. Úgy tűnik azonban, a szülők figyelembe veszik a kompetenciamérés eredményét, amikor iskolát választanak gyerekeiknek.

Az eredmények azt mutatják: többnyire azoknak az iskoláknak nincsenek létszámgondjaik, amelyeknek a diákjai átlag feletti teljesítményt nyújtottak a mérésen. A hatodikosok matematikából például kiemelkedő teljesítményt értek el a kaposvári Kisfaludy, a Zrínyi és a Rákóczi iskolában (érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi iskolások a másik felmérésben a sereghajtók között végeztek!), szövegértésből a Zrínyi, a Kisfaludy és a Kodály diákjai.

A nyolcadikosok közt matematikából jóval az országos átlag fölött teljesített a Zrínyi, a Kisfaludy és a Kodály, szövegértésből a Zrínyi, a Kodály és a Toldi. Valamennyi területen átlag alatti teljesítményt nyújtottak a Pécsi utcai iskola hatodikosai és nyolcadikosai, s gyengébben szerepeltek bizonyos területeken a toponári, a Kinizsi, a Gárdonyi és a Rákóczi iskola diákjai.A tizedik osztályosok körében végzett felmérés viszonylag jelentős szórást mutat Somogyban, igaz úgy, hogy az általunk vizsgált középiskolák mindegyike felülmúlta az országos átlagot. A kaposvári Noszlopy Gáspár közgazdasági nem túl sokkal, viszont a szintén kaposvári Táncsics jelentősen, mind matematikából, mind szövegértésből. A kaposvári Munkácsy és a siófoki Perczel gimnázium diákjai közel azonos szinten teljesítettek, szövegértésből ugyanolyan teljesítményt nyújtottak, matematikából a perczelesek kissé jobbak voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!